Brusselse koffie op woensdag 7 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Russische mijnen zijn volgende Brusselse doelwit

08:20 uur – Brussel, België. De EU heeft de smaak goed te pakken met de sanctiepakketten die het tegen Rusland blijft aankondigen. Zo schrijft de Financial Times dat diplomaten deze dagen overleggen over het alweer negende sanctiepakket. Centraal daarin staat dat bedrijven niet meer mogen investeren in de Russische mijnbouw. Daardoor zou het de eerste keer zijn dat een Europees sanctiepakket rechtstreeks de Russische metaalsector onder vuur neemt.

Dublinakkoorden zijn niet meer van deze tijd

08:10 uur – Den Haag, Nederland. Volgens de Dublinakkoorden moeten asielzoekers asiel aanvragen in het eerste EU-land dat ze bereiken. Maar tijdens een bijeenkomst in Den Haag heeft Eurocommissaris voor Migratie Schinás gezegd dat die afspraken niet meer van deze tijd zijn. In de praktijk houdt niemand zich aan de regels omdat lidstaten aan de Europese grens zich sterk benadeeld voelen. Daarom wil Brussel naar een systeem gaan waarbij iedereen een eerlijke bijdrage levert. Sommige lidstaten zouden voor de opvang kunnen instaan, terwijl andere dan weer eerder een financiële bijdrage leveren of de grens bewaken. Dat schrijft de Telegraaf.

Maar een groep lidstaten die nu met een migratiecrisis te kampen heeft, met België voorop, zit helemaal niet te wachten op dit filosofisch gemijmer. Zij willen dat de Commissie er eerst werk van maakt dat lidstaten de huidige Dublinregels naleven.

Hongarije blokkeert Oekraïense steun

07:50 uur – Brussel, België. De Commissie heeft meerdere voorstellen gedaan om miljarden aan Europees geld voor Hongarije in te houden zolang het land zijn rechtsstaat niet verbetert. Gisteren was het aan de lidstaten om dat goed te keuren. Die grepen de kans gretig om Hongarije te dwingen zijn veto over andere onderwerpen in te trekken. Maar Hongarije speelde het blufpoker-spel gewoon terug en blokkeerde op zijn beurt 18 miljard euro aan nieuwe Europese steun die Oekraïne door de winter moet helpen.

De komende dagen zullen diplomaten druk achter de schermen onderhandelen om tot een compromis te komen. Wellicht zal ook premier Rutte zich volgende week op de Europese top rechtstreeks tot de Hongaarse premier Orbán moeten richten. Zou het allemaal niet baten, dan hebben de andere 26 lidstaten zich voorgenomen om die 18 miljard euro voor Oekraïne dan maar op individuele basis te betalen. Dat schrijft de Volkskrant.

Eurocommissaris zoekt ruzie met Nederlandse boeren

07:30 uur – Brussel, België. Volgende maand zien boeren de Europese landbouwsubsidies op hun bankrekening verschijnen. Maar het is nog niet duidelijk of de 4,5 miljard euro die voor Nederland is bestemd ook gaat aankomen. De Europese Commissie heeft namelijk de Nederlandse uitgaveplannen van de landbouwsubsidies nog niet goedgekeurd. Volgens Politico zou Brussel vandaag de Bulgaarse en Roemeense plannen goedkeuren, waardoor Nederland als laatste lidstaat overblijft.

Dat heeft alles te maken met de Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. Hij zou achter de schermen aan het steigeren zijn omdat hij vindt dat de subsidies zwaar geïndustrialiseerde landbouwgebieden, zoals Nederland, bevoorrecht. Wojciechowski’s deontologische bezwaren creëren een ongemakkelijke situatie voor de Commissie: de Nederlandse landbouwplannen voldoen immers keurig aan de Brusselse regels. 

Het is overigens niet de eerste keer dat de Eurocommissaris hard uithaalt naar Nederland. Op Twitter en tijdens persconferenties uitte hij al vaker felle kritiek op hoe milieubelastend de Nederlandse landbouw is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie