Meer oliesancties tegen Rusland op komst

Alle lidstaten lijken overtuigd te zijn van een prijsplafond op Russische olie.

3 min. leestijd
shipwreck tanker sank in a storm

De prijsplafonds vliegen ons om de oren dezer dagen. Na het Nederlandse gasprijsplafond van Prinsjesdag en het Europese gasprijsplafond dat waarschijnlijk vrijdag wordt goedgekeurd, begint een prijsplafond op Russische olie nu ook van de grond te komen. Daarvoor kan de Europese Unie ook rekenen op solidariteit van de andere G7-landen, een verbond tussen zeven rijke industrielanden.

Cyprus, Griekenland en Malta zouden zich tot het einde hebben verzet tegen het olieprijsplafond. Vervoer van Russische olie is namelijk van groot economisch belang voor hun havens. Volgens Politico werden deze landen over de streep getrokken met de belofte dat sancties op onder meer Russische kunstmest en cement ingeperkt zouden worden.

Het precieze olieprijsplafond staat nog niet vast, maar verwacht wordt dat dit rond de 60 dollar per vat zou zijn. De marktprijs is nu 78 dollar.

Hand in hand tegen Rusland

Maar waarom is zo’n olieprijsplafond nu eigenlijk nodig? Vanaf december mag er onder nieuwe sancties geen Russische olie meer via zee naar de Europese Unie vervoerd worden. Dat verbod moet Poetin in de portemonnee raken. Om te voorkomen dat hij de kosten van deze sanctie compenseert door zijn olie tegen hogere prijzen in andere landen te slijten, kwam de G7 met het idee om samen met de Europese Unie een olieprijslimiet te hanteren. Ter verduidelijking: ook de niet-Europese G7-landen, zoals Canada, Groot-Brittannië, Japan en de VS, zouden dit plafond dus invoeren ter ondersteuning van het Europese olie-embargo.

Vooral het feit dat de Britten mee aan boord zijn, is erg belangrijk. Volgens het prijsplafondplan mogen verzekeraars geen schepen meer verzekeren die olie vervoeren die verkocht wordt boven de plafondprijs. Op dit moment worden 95 procent van de wereldwijde olieschepen door Londen verzekerd. En zonder verzekering varen die niet uit.

Daarnaast moet de prijslimiet voorkomen dat de EU-landen die olie via pijplijnen invoeren, wat onder het invoerverbod nog wel is toegestaan, daar een hogere prijs voor gaan betalen wanneer het verbod op zeehandel van start gaat.

Verder dan de G7

Ook zou de prijslimiet ervoor zorgen dat landen die niet deelnemen aan het plan, minder gaan betalen voor Russische olie. Dat kan Poetin economisch pijn doen. Dit zit zo: doordat de G7-landen een harde lijn trekken omtrent hoeveel ze willen betalen, zien ook andere landen hun onderhandelingspositie verbeteren. Waarom zouden zij namelijk nog de volle pot betalen als ze weten dat de G7-landen de olie voor een veel lagere prijs kopen?

Moskou reageerde al met de boodschap dat het simpelweg geen druppel olie meer zal verkopen aan landen die het prijsplafond hanteren. In de tussentijd wacht de G7 angstvallig af of de Russen bluffen. Het hele plan valt of staat hierbij. Op de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen maakte het Russische dreigement nauwelijks indruk. Volgens haar zou de Russische olie-infrastructuur te veel schade oplopen als het de winning moet stilleggen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie