Europese Commissie wil pesticidedocumenten niet vrijgeven

De Europese Commissie mag de documenten over “bijenproeven” niet langer geheimhouden. Die uitspraak deed het Europese Hof vorige week.

2 min. leestijd
Inside of a filing cabinet with green folders and focus on confidential label

“Alle Europese lidstaten en politici zeggen dat ze het beste willen voor de bijen en de biodiversiteit, maar in werkelijkheid zien we dat ze achter gesloten deuren een gemeen spel spelen ”, zei Dr. Martin Dermine van het Pesticide Actienetwerk Europa (PAN). Het netwerk, dat zich inzet om de negatieve effecten van gevaarlijke pesticiden tot een minimum te beperken en het gebruik ervan te vervangen door ecologisch verantwoorde en sociaal rechtvaardige alternatieven, heeft ook een Nederlandse tak onder de naam Pesticide Actienetwerk Nederland.

Mogelijk zijn de standpunten van de lidstaten achter gesloten deuren niet zo rooskleurig als het lijkt. In naam van het recht tot informatie dat elke Europese burger heeft, moet de Europese Commissie nu documenten vrijgeven waarin die standpunten mogelijk te vinden zijn. En wel op bevel van het Europees Hof. Maar, waarschuwen belangenorganisaties zoals PAN Europa: als de Commissie in hoger beroep gaat, kan dat nog wel eens jaren langer duren.

Geheimzinnig 

De Franse maatschappelijke groepering ‘Pollinis’ was al sinds 2018 bezig om belangrijke wetgevingsdocumenten rondom het effect van pesticiden op de biodiversiteit te verkrijgen. Bovenal wil de groepering weten hoe veilig mogelijke nieuwe middelen zijn voor bijen en andere insecten, die essentieel zijn voor het behoud van de biodiversiteit. Maar welke positie de lidstaten in de besprekingen daarover innemen, wil de Europese Commissie niet openbaar maken.

“Het is heel interessant om te weten waarom bepaalde lidstaten aandringen op een lagere bescherming van bestuivers, waaronder bijen, en onder welke motieven hun ministeries dat doen.” Het antwoord daarop is nog niet duidelijk. Daar hopen belangenorganisaties zoals PAN Europa achter te komen wanneer zij de tot nu toe geheime documenten kunnen inzien.

Hoger beroep

Maar of de Europese Commissie de documenten daadwerkelijk gaat vrijgeven is nog niet bekend. “Het is mogelijk dat de Commissie tegen het besluit van het Europees Hof om de documenten vrij te geven in beroep gaat. Als ze dat doen, zal het nog twee jaar duren voordat er een definitieve uitspraak komt,’ vertelde Dr. Dermine.   

De Europese Commissie heeft dus nog niks vrijgegeven. Hoe kan dat? “Normaal gesproken moet de Commissie na zo’n uitspraak van het Hof de informatie direct verstrekken, maar het is mogelijk dat zij zullen weigeren nu al iets bekend te maken, gezien de grote kans dat de Commissie in hoger beroep gaat”, zei Dr. Dermine.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie