Een stevige meerderheid heeft in het Europees Parlement vóór het rapport van Berendsen gestemd: 503 stemmen, tegenover slechts 40 tegenstemmers. In juli gaf de industriecommissie van het Europees Parlement het rapport al een breedgedragen goedkeuring mee.
De Europese Commissie doet op sommige terreinen al veel, vindt Berendsen, maar op andere vlakken ook niet. Zo vragen de Europarlementariërs aandacht voor meer strategische keuzes bij publieke aanbestedingen. In Nederland wordt nu bijvoorbeeld Chinese scanapparatuur ingezet om de grenzen te bewaken: dat soort situaties moeten met goed industriebeleid voorkomen worden. Een ander voorbeeld dat Berendsen aanhaalt: zestig procent van het lithium dat in de Europese Unie wordt gebruikt, komt uit China. “Die Chinese invloed moeten we niet onderschatten,” waarschuwt Berendsen.
Made in Europe
De CDA’er wil inzetten op Made in Europe-producten die met Europese grondstoffen in de Europese Unie worden gemaakt. Zo kan Europees belastinggeld ook worden ingezet in Europese sectoren. De Europese Unie hoeft geen eiland te worden, maar moet wel minder kwetsbaar worden. We zijn nu nog te afhankelijk van landen buiten de Europese Unie voor belangrijke grondstoffen en producten, vindt Berendsen. De recente gebeurtenissen hebben het belang daarvan nog eens duidelijk gemaakt: “In de coronacrisis kwam, met de verstoring van toevoerketens, al het besef dat we te afhankelijk zijn. Nu, met Poetin, zien we dat die afhankelijkheid ook tegen ons gebruikt kan worden.”
Nederland kan, net als elke Europese lidstaat, hier een rol in spelen. Er moeten meer grondstoffen gemijnd worden in Europa als we het van eigen bodem willen halen. Dat gaat dan wel op de ‘Europese manier’, met aandacht voor draagvlak en het milieu. Voor Nederland ziet Berendsen een rol in innovatie: zorgen dat bepaalde grondstoffen niet eens meer nodig zijn. Een batterij die geen lithium meer nodig heeft bijvoorbeeld. Dat is nog beter dan lithium van eigen bodem.