Nederland schrijft mee aan voorstel om loonkloof te dichten

2 min. leestijd
Symbol for unequal payment. Gender symbols on different high stacks of coins.

Mannen en vrouwen krijgen nog steeds niet gelijk betaald voor hetzelfde werk. Dit moet veranderen, vindt Europarlementariër voor D66, Samira Rafaela. Ze is daarom een van de schrijvers van het voorstel om de loonkloof te dichten. Vanochtend stelde ze het plan voor in het Europees Parlement. “Het werd over het algemeen positief onthaald, maar ik verwacht ook nog wel negatieve reacties.”

Het loonverschil tussen mannen en vrouwen ligt in de EU rond de 14%. Nederland zit niet bij de beste jongetjes van de klas, want hier ligt de loonkloof gemiddeld op 14.6%. 

In het Europees Parlement ligt een voorstel op tafel om hier een einde aan te maken.
Wat staat erin? Werknemers moeten recht krijgen op informatie over de hoogte van de salarissen in de organisatie. Zo zien ze duidelijk hoe hun bedrijf mannen en vrouwen in gelijke functies belonen. En zo zullen bedrijven verantwoording af moeten leggen over de keuzes die ze maken.

Hoewel het voorstel over het algemeen positief werd ontvangen door de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid, verwacht Rafaela toch wel wat tegenstand. Het is voor het eerst dat de commissie zich over het voorstel buigt. De leden mogen dan aanpassingen voorstellen voordat het hele parlement stemt over de wet.  

Controversieel 

“Ik verwacht daar wel wat controversiële aanpassingen”, vertelt ze op NPO Radio 1 bij de Nieuws BV. “Sommige partijen die niet pro-genderlijkheid zijn, zullen zich waarschijnlijk verzetten tegen de verplichting tot rapportage die we bedrijven opleggen in dit voorstel.”

Zelf denkt ze dat er genoeg innovatieve oplossingen zijn om die verplichting te verlichten. Gendergelijkheid blijft voor haar het belangrijkste argument.

LEES OOK: “Ze wilden niet geloven dat ik Europarlementariër ben”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie