Tweede Kamer stemt vannacht nog over NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Er is haast geboden, want Finland en Zweden zijn kwetsbaar zolang ze nog geen echte NAVO-leden zijn. Daarom stemt de Tweede Kamer vannacht nog over de lidmaatschapsaanvragen.

2 min. leestijd
Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg, the Minister of Foreign Affairs of Finland, Pekka Haavisto, and the Minister of Foreign Affairs of Sweden, Ann Linde following the signature of the NATO Accession Protocols for Finland and Sweden

Op de valreep van het begin van het zomerreces, stemt de Tweede Kamer vannacht nog over de NAVO-lidmaatschappen van Finland en Zweden. Het is de bedoeling dat volgende week ook in de laatste vergadering voor de zomer ook de Eerste Kamer zijn zegen geeft.

De NAVO-landen is er alles aan gelegen om de lidmaatschappen zo snel mogelijk rond te krijgen. Omdat Turkije lang dwarslag, is het hele proces al flink vertraagd. Inmiddels maken juristen overuren om alle afspraken te formaliseren voordat de parlementen in heel Europa met zomervakantie gaan.

Grote haast dus extra ministerraad

De regeringsleiders van de NAVO-lidstaten keurden de lidmaatschapsaanvragen van de twee Scandinavische landen vorige week tijdens de NAVO-top in Madrid al goed met een politiek akkoord. De juridische uitwerking is afgelopen dinsdag in Brussel afgerond met de ondertekening van de zogenaamde toetredingsprotocollen. Daarop hebben in Den Haag ambtenaren van minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken de protocollen in de vorm van een wetsvoorstel gegoten.

Gisteren heeft de ministerraad in een extra zitting die tekst goedgekeurd en vanochtend lag het in de brievenbus van de Tweede Kamer. Vanavond is er een ingelast debat met Hoekstra en dat is nog net op tijd voor het parlement om er vannacht bij de laatste stemmingen voor het reces over te kunnen stemmen.

Er is haast geboden omdat, zo schrijft Hoekstra in de begeleidende brief bij het wetsvoorstel, Finland en Zweden kwetsbaar zijn in de periode tussen de lidmaatschapsaanvraag en het daadwerkelijke toetreden. Hij benadrukt dat Nederland, net als een groot aantal andere lidstaten, Finland en Zweden veiligheidsgaranties hebben gegeven.