100 dagen oorlog in Oekraïne: dit schrijven de kranten

Meer dan drie maanden oorlog op Europees grondgebied. Afgelopen vrijdag was het precies honderd dagen geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen.

4 min. leestijd

De Nederlandse kranten schrijven over de afgelopen honderd dagen oorlog in Oekraïne en voorspellen wat er nog komen gaat. Een overzicht met vijf artikelen uit verschillende kranten die je dit weekend moet lezen.

Poetins invloed in Europa elimineren

NRC interviewde Petro Porosjenko, oud-president van Oekraïne. Hij was deze week in Rotterdam voor het congres van de Europese christendemocraten. Porosjenko schetst het verhaal van Oekraïne in zwart-wit tijdens het interview.  “Poetin wil ons allemaal dood hebben, en wij willen leven. Daar valt geen compromis over te sluiten.”

Daarom komt Porosjenko met een voorstel: Europa moet ‘gedepoetiniseerd’ worden. “We moeten Poetin elimineren. Niet Poetin zelf natuurlijk, maar wel zijn invloed in Europa: in de financiële sfeer, in de politiek en in de maatschappij. Voor altijd.” Daarin speelt Nederland een belangrijke rol volgens Porosjenko. Hij komt met nog een verzoek. Oekraïne heeft zware wapens nodig. “Wij vechten voor de veiligheid van Europa en van de wereld. Dat kunnen we niet doen met alleen helmen en scherfvesten.”

Onderhandelingen

Trouw schrijft over de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland en waarom die al wekenlang stilliggen. Kiev is niet altijd even consequent en helder wat de voorwaarden zijn om de gesprekken te hervatten, maar Poetin is nog veel lastiger te peilen. De tijd zal het leren wat er gaat gebeuren, maar ondertussen kan tijd wel in het voordeel werken voor beide landen.

Zo kunnen de sancties de Russische economie en leefomstandigheden hard raken, waardoor de industrie kan vastlopen en onderdelen niet meer geleverd worden aan de frontlinie. De Russen kunnen daardoor grote verliezen lijden. Aan de kant van Rusland zal tijd de ruimte geven om door te vechten. Door het geweld van Rusland verliest Oekraïne elke dag veel militairen en kan het leger erg verzwakken.

Agressor moet betalen

In De Volkskrant wordt de balans opgemaakt van 100 dagen Oekraïne-oorlog: minstens 600 miljard dollar aan economische schade en tienduizenden doden en gewonden. En de teller blijft oplopen, want het einde is nog lang niet in zicht.

In totaal is zo’n 44 miljoen vierkante meter woonoppervlakte in Oekraïne vernietigd of beschadigd in vijf steden, waaronder Marioepol en Charkiv. Twee andere steden dreigen binnenkort onbewoonbaar te worden.

De Baltische staten en Slowakije riepen de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring op dat Rusland de schade moet betalen. “De agressor moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn acties.” De landen willen hiervoor de 300 miljard dollar die de Russische Centrale Bank heeft uitstaan in het buitenland in beslag nemen en naar Oekraïne laten gaan.

Vier fases

Het Algemeen Dagblad blikt terug op de eerste dagen van de oorlog. Rusland dacht dat de Oekraïense hoofdstad na drie dagen wel zou vallen en na het zien van de vele Russische tanks en vliegtuigen gaven ook de meeste experts Kiev weinig kans. Dat liep toch anders. Het Russische offensief liep zich kapot op de Oekraïense verdediging. Het artikel overloopt de vier verschillende fases van de oorlog.

Dagelijks leven

RTLNieuws brengt in beeld hoe zichtbaar de oorlog is in Oekraïne, terwijl er in het dagelijks leven in Rusland weinig merkbaar is van de oorlog.  Maar volgens Ruslanddeskdundige Hans van Koningsbrugge voelen Russen de pijn wel degelijk. “Het gaat misschien langzaam, maar Rusland glijdt af naar een Sovjet-Unie 2.0 met alle problemen van dien.”

Ondertussen proberen de Oekraïners toch het dagelijks leven op te pakken tussen de artilleriebeschietingen door. Volgens correspondent Jeroen Akkermans komt niemand echt bang over. “De mensen hier zijn het inmiddels wel gewend.” Zo ging iemands schoenenwinkel in vlammen op, maar voor die ruïne verkoopt ze nu haar schoenen en andere spullen waar ze nog iets aan hoopt te verdienen, vertelt Akkkermans.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie