In België moet iedereen vanaf 16 jaar en ouder verplicht stemmen bij de komende Europese verkiezingen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof bepaald. Een aantal jaar geleden heeft de Belgische regering besloten dat ook 16- en 17-jarigen mogen gaan stemmen bij de Europese verkiezingen van juni aanstaande. Het oorspronkelijk idee was dat minderjarigen zich vooraf zouden moeten registreren om te kunnen stemmen. Er zou voor hen geen opkomstplicht gelden. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken zei dit niet te willen “omdat niet alle jongeren op 16- en 17-jarige leeftijd al even betrokken zijn”. Volgens het hof is het niet gerechtvaardigd om onderscheid te maken tussen meerderjarige en minderjarige stemmers. Daarom moeten ook minderjarigen verplicht op komen dagen bij de verkiezingen voor het Europese Parlement.
Al sinds de jaren ’80 geldt er in België een opkomstplicht bij verkiezingen. Iedereen van 18 jaar en ouder moet zelf stemmen, of iemand een volmacht geven. Zodra je in het stemhokje staat mag je zelf weten wat je doet: niet stemmen, blanco stemmen of ongeldig stemmen. Er is dus geen verplichting om een geldige stem uit te brengen, maar je moet wel komen opdagen. Kom je niet, dan riskeer je een boete van 40 tot 80 euro. Al is de kans erg klein dat iemand ook daadwerkelijk wordt beboet. Het is nog niet bekend of ook minderjarigen een boete kunnen krijgen als ze niet komen opdagen.
In Nederland is een meerderheid van de politieke partijen tegen de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA) gaat dit “niet in de nabije toekomst” gebeuren, maar “ooit misschien wel”.