Hoewel gezondheidszorg geen Europese bevoegdheid is, wil het Europees Parlement toch een speciale commissie oprichten om voortaan over Europese zorgproblemen te praten.
Bij het CDA vinden ze het op zich een goed idee om meer te gaan samenwerken op het gebied van gezondheidszorg, maar wel met een kanttekening. “De Europese Unie moet zich niet gaan bezighouden met nationale gezondheidszorg”.
Adviesgroep
Gezondheidszorg zou voortaan een subcommissie worden bij de zogenoemde ENVI-groep, die zich bezighoudt met Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. De nieuwe subcommissie komt niet uit de lucht vallen.
De Europese Unie is tijdens de coronacrisis in oktober 2022 al begonnen met het opzetten van een subcommissie of adviesgroep. Zo’n adviesgroep maakt het makkelijker om een noodtoestand uit te roepen en sneller te handelen. Volgens de initiatiefnemers heeft de coronacrisis bewezen dat Europees samenwerken soms noodzakelijk is.
Nationaal
Ook bij de PvdA ligt de grens bij nationale bevoegdheden. “Landen gaan zelf over hun eigen volksgezondheid”, klinkt het daar. Daar moet de EU zich niet mee bezighouden. Wat de sociaaldemocraten betreft is er dus geen aparte commissie voor nodig. Al hebben zij uiteindelijk niet tegen het voorstel gestemd. Voor de PvdA gaat het om samenwerking tussen de verschillende EU-landen, en of dat met of zonder extra commissie gebeurt maakt ze niet zoveel uit.
Niet nodig
De SGP is tegen het voorstel van een subcommissie. De gezondheidszorg verschilt heel erg per land. Volgens de SGP is het daarom niet te doen om te bepalen welke manier van zorg het beste is. Daarnaast zegt de SGP dat het “niet de bedoeling is dat de Europese Unie uitmaakt waar een ziekenhuis moet komen te staan”. De partij wil niet dat Europa zich op wat voor manier dan ook met de gezondheidszorg bemoeit.