De dagelijkse kranten maken pijnlijk duidelijk dat onze veiligheid niet meer vanzelfsprekend is. Poetin voert een oorlog op ons continent, we hebben te maken met groeiende instabiliteit in het Midden-Oosten en China infiltreert onze economie. Een sterk Europa kan ons daartegen beschermen, maar dat gaat niet vanzelf.
Defensie
Om te beginnen moeten de Europese defensie-uitgaven fors omhoog. Het politieke besef dat Europa haar defensie op orde moet brengen wordt gelukkig steeds groter, maar de Europese begroting is nog altijd gericht op de wereld van gisteren. Wat mij betreft, komt daar de komende jaren verandering in: we moeten streven naar een vooroorlogse begroting die onze veiligheid en defensie serieus neemt.
Nog steeds gaat ongeveer twee derde van de Europese begroting naar landbouwsubsidies en ontwikkelingsfondsen, terwijl er maar mondjesmaat (1 à 2 procent) wordt geïnvesteerd in veiligheid en defensie. Dat is vandaag de dag veel te weinig. Die begroting wordt ook nog eens voor zeven jaar opgesteld; volgend jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor de begroting van 2028-2035. Het is dus van groot belang dat wij nú de juiste keuzes maken.
Juist nu
Juist nu moeten we onze nieuwe prioriteiten kiezen en veel meer geld vrijmaken voor Europese veiligheid. Zo moet er geld worden vrijgemaakt voor militaire mobiliteit, bijvoorbeeld om tanks over bruggen te kunnen laten rijden. Onze infrastructuur in heel Europa moet in staat zijn om grote militaire verplaatsingen snel te kunnen realiseren om zo Nederland en Europa snel te kunnen verdedigen. Dat vraagt om forse investeringen.
Maar ook het Europees Defensiefonds kan een flinke financiële oppepper gebruiken om bijvoorbeeld extra munitiefabrieken, hypersone wapens en AI-toepassingen te kunnen financieren. Gezamenlijke inkoop van materiaal en munitie, het op elkaar aan laten sluiten van wapensystemen, het aanzwengelen van de Europese defensie-industrie. Investeren in dit soort initiatieven gaat helpen om Europa sterker te maken, voor ons.
Europese investeringsbank
Naast een behoorlijke verschuiving in de Europese begroting kan ook de Europese Investeringsbank een letterlijke duit in het zakje doen. Deze bank focust zich momenteel voornamelijk op klimaatinvesteringen, maar kan ook een bijdrage leveren aan de financiering van de defensie-industrie. Echter, de bank voert nog steeds een beleid dat de wapenindustrie om ethische redenen uitsluit van financiering.
Dat betekent dat alleen technologieën die voor niet-militair gebruik geschikt zijn momenteel in aanmerking komen voor leningen; wapens en munitie bijvoorbeeld dus niet.. Terwijl onze veiligheid juist gebaat zou zijn bij een stevige financiële impuls vanuit de EIB.
Grote slag
De Europese begroting is momenteel onvoldoende toegespitst op de uitdagingen waar we in Europa vandaag de dag en morgen voor staan. De komende jaren zullen we daar een grote slag in moeten slaan, want het kan niet zo zijn dat we met meerdere oorlogen aan de buitengrenzen nog steeds vasthouden aan oude prioriteiten. Wie vrede zoekt, zal zich moeten voorbereiden op oorlog, ook financieel. Daar wil ik mij de komende jaren stevig voor inzetten.