Wie mag er bij de club?

Tijdens de Europese top zullen de leiders Bosnië en Herzegovina officieel de status van kandidaat-lid voor de EU geven. Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) roept hen echter op om Kosovo niet te vergeten.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Mooie Brusselse subsidiepotten, volledige toegang tot de eengemaakte markt en in de verslaggeving van Brusselse Nieuwe terecht komen: het hoeft niet te verbazen dat veel landen dromen van EU-lidmaatschap. Maar voordat het zover is, moeten landen eerst de status van ‘kandidaat-lid’ krijgen. Vanaf dan beginnen officieel de onderhandelingen met Brussel en kunnen landen ook al in aanmerking komen voor bepaalde Europese subsidies.

Tijdens de Europese top zal Bosnië en Herzegovina officieel die status krijgen. Daarmee kan het aansluiten in de wachtrij waarin nu Turkije, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, Albanië, Oekraïne en Moldavië ook al staan. “Ondanks het gebrek aan voortgang in Bosnië en Herzegovina, zou het verlenen van de status een belangrijke stap zijn om het toetredingsproces nieuw leven in te blazen en aan vertrouwen terug te winnen onder de bevolking in de gehele regio”, vertelt de Europese fractie van GroenLinks.

Alleen overblijven

Het goede nieuws voor Bosnië en Herzegovina betekent echter ook dat er één Balkanland alleen overblijft: Kosovo. En daar baalt het land van. Bij wijze van oproep om niet vergeten te worden, ondertekenden de Kosovaarse president, premier en parlementsvoorzitter deze woensdag een ‘officiële’ lidmaatschapsaanvraag. 

De actie is echter vooral symbolisch: in de praktijk is Kosovo mijlenver verwijderd van kandidaat-lidmaatschap. Dat heeft alles te maken met het feit dat Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje Kosovo niet als onafhankelijk land erkennen. Kosovo verklaarde zichzelf pas in 2008 onafhankelijk van Servië.

Een jammerlijke zaak, vindt Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA): “Zonder Kosovo is de EU niet compleet. De Kosovaarse bevolking heeft veel te lang in de wachtkamer moeten zitten. Het is nu tijd om knopen door te hakken en de Europese toekomst van de hele Westelijke Balkan veilig te stellen.”

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Gisteren bereikten de lidstaten en het Europees Parlement namelijk een akkoord over het visumvrij reizen van Kosovaren naar de EU. “Een dikke verdiende eerste stap” noemt Reuten het. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie