Het Europees Parlement stemt vandaag over een rapport waarin het de Europese Commissie oproept om de grenswaarden voor blootstelling aan asbest bij te werken, beschermende maatregelen aan te scherpen en te werken aan een wereldwijd verbod op asbest.
Volgens de aanjagers is dit nodig, omdat we door de Europese klimaatplannen van Frans Timmermans, de Green Deal, miljoenen gebouwen zullen moeten ‘vergroenen’. Dit is niet zonder gevaren, stellen de aanjagers van dit rapport. “We moeten vermijden dat de renovatiegolf de gezondheid en het leven van een hele generatie werknemers in gevaar brengt”, stelt PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius.
Levensgevaarlijk
Blootstelling aan asbest is de nummer één oorzaak van werk-gerelateerde kanker in Europa. Hoewel de productie en de verkoop van asbest in de Europese Unie sinds 2005 verboden is, en in veel lidstaten zelfs al eerder, is deze schadelijke stof nog steeds in veel gebouwen aanwezig. Dit brengt het leven van miljoenen Europese werknemers in gevaar”, zegt Jongerius.
Daarom roepen de initiatiefnemers de Europese Commissie op om een strikte blootstellingslimiet vast te stellen. Wereldwijd worden nog steeds 125 miljoen mensen op hun werkplek blootgesteld aan asbest. Elk jaar sterven 250.000 van hen aan een asbest-gerelateerde ziekte. “Hier moet een einde aankomen”, zegt Jongerius. “Van geen enkele baan mag je ziek worden. Gezond en veilig werk moet gegarandeerd zijn.”