‘Verplichte uitkoop goede oplossing stikstofcrisis’

Diederik Samsom, rechterhand van Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans, zou aangedrongen hebben op de verplichte uitkoop van veehouders. Maar volgens Timmermans heeft Samsom enkel advies gegeven over deze EU-wetgeving.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De verplichte uitkoop van Nederlandse veehouders is volgens Brussel een goede oplossing voor de stikstofcrisis. Dat blijkt uit documenten ingezien door Follow The Money (FTM) en de NOS. Rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans, Diederik Samsom, heeft vorig jaar aangedrongen tot de maatregel tijdens gesprekken met ambtenaren van de Nederlandse regering.

Stikstof

Een Europese wet over de bescherming van natuurgebieden leidde in Nederland tot de conclusie dat er te veel stikstof in de natuur terechtkwam. Planten als bramen en brandnetels groeien goed door stikstof en overwoekeren daardoor andere planten. Dat heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit.

Grote uitstoters van stikstof zijn veehouders. Het aan banden leggen van de uitstoot zette Nederland op slot. Er mag bijvoorbeeld niet meer gebouwd worden en boeren moeten maatregel na maatregel nemen om de uitstoot tegen te gaan. Het leidde tot grote protesten in Nederland en de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zij zien niks in de plannen voor de uitkoop.

Verplichte uitkoop

Ook Nederlandse ambtenaren zijn nog niet overtuigd van de verplichte uitkoop, blijkt uit de documenten. Het onderwerp ligt gevoelig in Nederland en daarom wordt de verplichte uitkoop als mogelijkheid achter de hand gehouden.

Geen advies

Volgens Timmermans dringt de EU niet aan op de uitkoop van veehouders. “Wel is gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzes in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing vervolgens wordt gekozen”, aldus Timmermans. Verplichte uitkoop zou passen binnen de Europese regels over staatssteun. Verplichte uitkoop wordt namelijk als een vorm van staatssteun gezien.

Ook Samsom zegt in een reactie op FTM dat hij niet aangedrongen heeft op verplichte uitkoop. Hij heeft de Nederlandse ambtenaren alleen gewezen op de Europese staatssteunregels wat betreft verplichte uitkoop.