In het derde kwartwaal van 2023 is de uitstoot van broeikasgassen met 7,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Met een totale jaarlijkse uitstoot van 787 miljoen ton broeikasgassen zit de EU daarmee op het laagste punt in drie jaar tijd.
Mooie prestatie
Zeker omdat de EU uiteindelijk toch niet in een recessie terechtkwam, is dat een mooie prestatie. Een daling van de economische activiteit had immers voor een misleidend beeld van dalende uitstoot gezorgd. 23 van de 27 EU-landen zijn erin geslaagd om hun uitstoot terug te dringen.
Estland (-30.7 procent), Bulgarije (-18.6 procent) en Duitsland (-12.2 procent) konden hun uitstoot het sterkst doen dalen. In het geval van Duitsland heeft dat veel te maken met de historisch grote afhankelijkheid van Russisch gas. Tijdens de energiecrisis schroefden veel Duitse energie-intensieve fabrieken de productie fors terug. De Duitse economie stagneert sindsdien.
Nederland
Nederland doet het matig. Maar liefst 20 EU-landen konden hun uitstoot verder terugdringen dan ons land. En dat terwijl Nederland wel een lichte recessie had gekend en de economische activiteit dus achteruitging. Dat plaatst een grote kanttekening bij de kleine daling van de CO2-uitstoot in Nederland.
Hoopvol nieuws: 11 landen zagen hun uitstoot dalen, terwijl ze economische groei kenden.
De slechtste leerlingen van de klas zijn Malta (+7.7 procent), Cyprus (+3.7 procent), Letland (+3.4 procent) en Slowakije (+0.9 procent). Die landen zijn meer gaan uitstoten.