De Kiesraad heeft de kieslijsten voor de Europese verkiezingen van 6 juni gepubliceerd. In totaal zullen twintig partijen op het stembiljet komen te staan. De kiezer krijgt daarbij de keuze uit 497 kandidaten.
“De kandidaatstellingsprocedure is voorspoedig verlopen”, reageert Wim Kuijken, de voorzitter van de Kiesraad. “Het blijft een tijdrovende procedure met veel papieren administratie.”
GroenLinks/PvdA bovenaan
De volgorde op de kieslijst hangt af van het aantal behaalde zetels bij de vorige Europese verkiezingen. De partijen die nog geen zetels hebben kregen hun plaats via loting. GroenLinks/PvdA, VVD en CDA staan respectievelijk op de eerste drie plekken. De Piratenpartij staat laatst, NSC voorlaatst.
Alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten doen mee, op DENK na. DENK verklaarde eerder dat het noodzakelijk is om aansluiting te zoeken bij één van de bestaande fracties in het Europees Parlement. Maar op dit moment herkent DENK zich in geen van de bestaande fracties wegens haar standpunt dat er een onafhankelijk land met de naam Palestina moet komen. Volgens de partij hebben alle Europese fracties een fundamenteel andere visie op de toekomst van Palestina.
BVNL en 50PLUS zaten eerder al in de Tweede Kamer en willen nu ook naar het Europees Parlement. Verder willen vandeRegio, NL PLAN EU en de Piratenpartij graag aan hun eerste mandaat in Brussel beginnen. Hetzelfde geldt voor Meer Directe Democratie, de nieuwe partij van Europarlementariër Dorien Rookmaker. Zij splitste zich eerder af van FVD en is nu onafhankelijk Europarlementariër. Meer Directe Democratie geeft kandidaten geen partijstandpunten mee. Door op onafhankelijke kandidaten te kunnen stemmen, moet kiezers directere inspraak krijgen.
Jezus Leeft
Drie partijen maakten fouten bij het indienen van hun kieslijsten, die ze nog konden rechtzetten na opmerkingen van de Kiesraad. Alleen bij Jezus Leeft was dat niet meer mogelijk, waardoor de partij niet mag deelnemen aan de Europese verkiezingen. In het door Jezus Leeft ingeleverde document ontbrak de rubriek met de geboortedata van de kandidaten. Ook ontbrak de handtekening van de persoon die het document inleverde. Dergelijke fouten kunnen volgens de Kieswet niet meer rechtgezet worden.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 ging het ook al mis voor de strenggelovige partij. Toen mocht Jezus Leeft niet deelnemen omdat het onvoldoende ondersteuningsverklaringen had verzameld. Om mee te mogen doen aan de nationale verkiezingen moeten voor een partij minstens dertig kiesgerechtigden per kieskring naar het gemeentehuis komen om zo’n formulier in te vullen.
De partij kan nog tot 3 mei in beroep gegaan. Op 10 mei staan de kieslijsten definitief vast.