Tweede Kamer wil geen gezamenlijke leningen voor EU-herbewapeningsplannen

2 min. leestijd
Bro: Europese Raad. Premier Schoof, President Zelenskyy en Premier Frieden van Luxemburg

Nederland mag niet akkoord gaan met het ‘ReArm Europe’-plan van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Een erg krappe meerderheid van de Tweede Kamer (73 voor, 71 tegen) stemde in met een motie van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans dat het kabinet oproept zich tegen de herbewapeningsplannen van Brussel te verzetten.

Vorige week kreeg Von der Leyen, met steun van 25 EU-landen (behalve Hongarije), groen licht van Schoof om haar plannen voor de Europese defensie-industrie verder uit te werken. Een ongemakkelijke situatie dus voor de premier: die moet zich, ondanks eerdere goedkeuring, nu tegen de plannen verzetten.

De centen

Het gaat vooral om het geld. Von der Leyen wil 150 miljard euro aan leningen beschikbaar stellen voor EU-landen om militaire middelen aan te schaffen. De leningen zijn officieel geen eurobonds, waarbij EU-landen zelf garant staan, maar ze lijken er wel verdacht veel op. Ook wil Von der Leyen EU-begrotingsregels versoepelen om defensie-investeringen een zetje in de rug te geven.

JA21, BBB, PVV en NSC vinden de plannen onverantwoord. NSC-leider Pieter Omtzigt licht het toe: “NSC staat pal achter de verdediging van Oekraïne”, zegt hij. En ziet ook de noodzaak om Europese krijgsmachten en de defensie-industrie te stimuleren. “Maar NSC blijft fundamenteel tegen eurobonds en losgelaten begrotingsnormen.” Omtzigt vreest dat het versoepelen van begrotingsregels en meer lenen Europa opnieuw in een schuldencrisis doen belanden.

Isolement

Maar dat is geen goed argument, vindt GroenLinks/PvdA-Kamerlid Jesse Klaver, want “deze tijd is exceptioneel”. Volgens Klaver moet het in een tijd waarin de EU bedreigd wordt door Rusland en een oude vertrouwde bondgenoot, de VS, zich terugtrekt, niet over partijpolitiek gaan. Ook D66-leider Rob Jetten vreest voor de gevolgen nu de motie van Eerdmans is aangenomen. “We zetten onszelf in het isolement”, stelt Jetten. Vooral in een tijd van oorlog vindt hij dat onverstandig.