Strik maakt zich veel zorgen over de situatie. Tijdens haar bezoek zag ze dat de plannen om Palestijnen te verplaatsen, waar Amerikaans president Trump de afgelopen dagen over sprak, al de dagelijkse realiteit is voor de Palestijnen. Ze verwees naar de huizen die worden gesloopt en de snelle uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen, bedoeld om de Palestijnse gebieden verder uiteen te doen brokkelen. Ondertussen stelt Trump zich op als een “vastgoedcowboy in het Wilde Westen” richting Gaza, aldus de Europarlementariër.
Dat Europa geen actievere rol in het conflict speelt, vindt Strik heel gek. Europa ligt niet alleen geografisch gezien dichter bij het Midden-Oosten dan de VS, maar is ook de grootste handelspartner van Israël. Een positie die de EU zou kunnen gebruiken om “de zaak in de goede richting te duwen”, maar dat gebeurt niet.
Twee maten
In plaats daarvan ziet Strik dat de EU nog altijd met twee maten meet als het op internationaal recht aankomt. “Zeker Nederland, als gastland van het Internationaal Gerechtshof en Internationaal Strafhof. Die zijn heel duidelijk over de schending van het recht door Israël, en toch leggen we dat naast ons neer. Terwijl we richting Rusland alleen maar zwaaien met dat internationaal recht”.
Striks boodschap aan het Europees Parlement is dan ook dat de onvoorwaardelijke steun aan Israël een doodlopende weg is. “Dat gaat nergens toe leiden, en ook voor Israël niks oplossen.” Europa moet volgens Strik een meer actieve rol gaan spelen. “Aan de VS moeten we het nu echt niet meer overlaten.”
Opschorting EU-Israël-akkoord
Een belangrijke stap daarin is volgens haar het opschorten van het EU-Israël-akkoord, dat de handel met Israël versoepelt. Handel met producten die uit de illegale Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden komen, vallen niet onder het verdrag. Critici wijzen er echter op dat dit in de praktijk niet goed nageleefd wordt, waardoor het handelsverdrag Israël de mogelijkheid geeft door te gaan met de illegale nederzettingen.
Strik zegt dat alle partijen in Europa het internationaal recht moet volgen, dat is de kwestie. “Dit zou geen verhaal van links of rechts moeten zijn”.
Hoe is het met de rechtsstaat & mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europese Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste Europese zaken die Nederland gaan raken. Dus neem nu een abonnement en ontvang de nieuwsbrief de eerste maand gratis op proef, direct opzegbaar!