TikTok-baas in Brussel

Sociale media moeten aan steeds meer Europese regels voldoen. De topman van TikTok Shou Zi Chew kwam daarom vandaag op bezoek bij maar liefst drie Eurocommissarissen.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Volgens schattingen zou één op de drie Nederlanders het sociale mediaplatform TikTok gebruiken. Het Nederlands Jeugdinstituut schrijft dat de app onder Nederlandse kinderen, op Youtube na, zelfs het populairste sociale medium is. Het platform dat bekend werd door zijn korte dansfilmpjes, is razend populair.

De keerzijde

Maar hoe leuk het ook mag zijn, TikTok zorgt ook voor de nodige ophef. De keerzijde van TikToks algoritme dat pijlsnel kan uitvogelen wat de gebruiker bevalt, is dat TikTok ook uiterst verslavend is. Daarnaast gaat desinformatie er rond als een lopend vuurtje en komen kinderen er in aanraking met zaken die niet voor hen geschikt zijn.

Vooral Amerikaanse beleidsmakers uitten al jaren felle kritiek op TikTok. Wat hen het meeste zorgen baart: TikTok verzamelt bakken persoonsgegevens en is bovendien een Chinees bedrijf. Omdat de grens tussen het bedrijfsleven en de overheid in China vaak flinterdun is, zint dit de Verenigde Staten allerminst. Amerikaanse ambtenaren mogen TikTok niet meer gebruiken uit vrees voor spionage. Voormalig president Donald Trump overwoog zelfs om het platform volledig te verbieden. 

Brussel wordt wakker

In de Europese Unie loopt het zo’n vaart nog niet. Maar ook bij ons lijken beleidsmakers nu stilaan wakker geschud. De in Ierland gevestigde datawaakhond van de EU onderzoekt al langer mogelijke schendingen van de privacyregels door TikTok. 

Brussel kwam vorig jaar dan weer met de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten (Digital Services Act). Die moet sociale media veiliger maken en strengere privacyregels waarborgen. Omdat Twitter zich daar (nog?) niet volledig aan houdt, kon dat bedrijf al op dreigementen van Eurocommissaris voor Industrie Thierry Breton rekenen. Als het zijn leven niet beterde, zou Breton Twitter uit de EU willen verbannen.

In het geval van TikTok, is het volgens Politico vooral de Franse president Emmanuel Macron wiens hete adem het bedrijf in de nek voelt. Achter de schermen zou hij lobbyen om het bedrijf aan banden te leggen. 

TikTok-baas Shou Zi Chew leek de bui te zien hangen en kwam vandaag, op eigen initiatief, naar Brussel om de plooien glad te strijken. Bij maar liefst drie Eurocommissarissen ging hij op de koffie. De eer is aan Margrethe Vestager (Concurrentie), Vera Jourova (Transparantie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken). Een woordvoerder van de Commissie zou aan Reuters hebben laten weten dat de afspraken in het teken staan van de bescherming van persoonsgegevens.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie