Stoltenberg: Twee procent aan uitgaven voor defensie wordt absoluut minimum

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen vergaderden deze week in Brussel.

3 min. leestijd
(Bron foto: NATO Newsroom)

“Als president Poetin wint, dan is dat een gevaarlijk signaal aan autoritaire leiders over de hele wereld dat ze hun doelen kunnen bereiken met brute kracht”, vertelt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Lidmaatschap

Maar van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba mag de alliantie wel wat verdergaan dan telkens deze stoere woorden te herhalen. Deze week kwam hij in Brussel namelijk opnieuw pleiten voor de toelating van zijn land tot de NAVO: “Er is geen betere manier om Euro-Atlantische veiligheid te garanderen.”

Volgens Stoltenberg is het standpunt van de NAVO hierover duidelijk: “Oekraïne zal lid worden van de alliantie, daarover zijn de meningen niet veranderd.” Maar volgens de secretaris-generaal zal Oekraïne daarvoor eerst de oorlog moeten winnen. Vervolgens moet ook het Oekraïense defensieapparaat nog aan de NAVO-standaarden worden aangepast.

Toch hoeft Kuleba niet met volledig lege handen terug naar Kiev te trekken. “We hebben besloten om te starten aan de ontwikkeling van een strategisch meerjarig steunprogramma voor Oekraïne”, vertelt Stoltenberg na afloop van zijn bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken. Dat programma moet Oekraïne voorbereiden op NAVO-lidmaatschap. 

Gesteggel

Tegelijkertijd zijn EU-diplomaten nog altijd bezig met het voltooien van het nieuwe plan om ter waarde van 2 miljard euro munitie aan Oekraïne te leveren. Vorige maand hadden de ministers van Defensie al een deal hierover, maar op dit moment steggelen lidstaten nog altijd over waar die munitie geproduceerd moet worden. 

Volgens Politico zouden Frankrijk, Griekenland en Cyprus ervoor pleiten om het geld binnen de Unie te houden en enkel bij EU-wapenproducenten munitie te bestellen. Critici vrezen echter dat er binnen de EU simpelweg niet voldoende capaciteit is om Oekraïne te voorzien. Het plan mikt erop om de komende 12 maanden 1 miljoen munitiepatronen te leveren.

Twee procent

Na afloop van de NAVO-bijeenkomst had Stoltenberg nog een nieuwtje: het streefdoel voor NAVO-landen om minstens twee procent van het bbp aan defensie te spenderen, zou een absoluut minimum worden. Stoltenberg is ervan overtuigd dat leiders daar op de NAVO-top van juli een akkoord over zullen sluiten.

Stoltenberg: “Die twee procent is niet één of ander ambitieus doel waar we in een verre toekomst naar moeten streven. We moeten ons daarvoor sterk inspannen en het zien als een minimum, niet als een plafond.” Volgens de secretaris-generaal is het duidelijk dat de landen die die grens nu nog niet halen, zoals Nederland, zich al voldoende inzetten om binnenkort wel aan het minimum te voldoen.

Alle ontwikkelingen op het vlak van defensie op een rijtje in je e-mailbox? Abonneer je op onze tweewekelijkse nieuwsbrief Defensie & Veiligheid