Stichting De Noordzee: ‘Kabinet mist kans in beschermen zeeleven’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil meer doen aan de gezondheid van de zee. De visserij kan duurzamer volgens de Commissie en de natuur op de bodem moet beter beschermd worden. Het Nederlandse kabinet kan zich maar deels vinden in de Europese plannen. Een gemiste kans, vindt Stichting De Noordzee die zich inzet voor een schone en gezonde Noordzee, die duurzaam gebruikt wordt.

Actieplan

De Europese Commissie wil natuurgebieden in de zee beschermen tegen bodemberoerende visserij. Dat is een methode waarbij vissers een ketting over de zeebodem slepen en de opgeschrikte vissen in een net opvangen. Deze methode verwoest niet alleen de bodem, maar kan de rugwervels van vissen breken. Te veel bodemberoerende visserij kan daardoor de balans op de zeebodem verstoren.

Volgens Stichting De Noordzee maakt het actieplan een overstap naar een toekomstbestendige, duurzame en verantwoorde visserij. “Op de Noordzee moet plek zijn voor een veerkrachtige natuur én plek om verantwoord en duurzaam te vissen. Door de ambities uit dit actieplan over te nemen, kunnen we daar naartoe werken”, zegt directeur Wytske Postma.

Kabinet

Het kabinet vindt dat het actieplan te ver gaat. Nederlandse vissers zouden daardoor niet meer naar tong en schol kunnen vissen. Daarbij maakt men vooral gebruik van bodemberoerende methodes. Ook kan het plan volgens het kabinet het einde betekenen van de garnalenvisserij of de vangst van schelpdieren.

“Deze maatregel op bodemberoerende visserij houdt te weinig rekening met de gevolgen voor de visserijsector”, zegt minister Piet Adema. In plaats van het actieplan wil hij vasthouden aan al bestaande regels. Daarin staat dat vijftien procent van de natuurgebieden vrij moet blijven van bodemberoerende visserij. In het plan van de Commissie moeten natuurgebieden juist beter beschermd worden.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie