Speelschema woensdag 13 oktober

2 min. leestijd
Stove. Cook stove. Modern kitchen stove with blue flames burning.

Energieplannen

De Europese Commissie komt rond het middaguur met energieplannen. De maatregelen die het dagelijks bestuur van de EU gaat voorstellen worden volgende week tijdens een EU-top door de 27 regeringsleiders besproken. Eén van de plannen is het samen inkopen van gas, zodat de prijs lager is. De Commissie wil wel dat landen vrijwillig samen werken. Nederland is geen voorstander van die plannen omdat het, in de woorden van premier Rutte, weinig zoden aan de dijk zet. Ook is het kabinet tegen het aanleggen van extra gasreserves De Europese Commissie is niet van plan om de klimaatmaatregelen op een laag pitje te zetten.

Het platteland aan het woord

Wat voor soort platteland krijgen we als de klimaatplannen worden uitgevoerd? Op welke manier verdienen de mensen hun brood? En hoe ziet het landschap er uit? Dat zijn vragen die centraal staan tijdens een bijeenkomst van de zogenoemde P-10 gemeenten (waarvan meer dan 20 gemeenten lid van zijn) tijdens de Europese week van de Regio’s en Steden.

En wie wil weten of er extra spoorwegverbindingen komen moet zijn bij de workshop die de regio Arnhem-Nijmegen geeft. Alkmaar heeft het dan weer over energie en de Achterhoek-gemeenten fileren de cohesiefondsen en hoe die kunnen bijdragen aan de overgang naar de nieuwe digitale samenleving. Noord Nederland presenteert zich deze week in Brussel, tijdens de Europese week van de Regio’s en Steden, als de plek waar je moet zijn voor de ontwikkeling van waterstof.

Sophie gaat naar Slovenië

Sophie in ‘t Veld (D66) en Tineke Strik (Groen Links) reizen vandaag met een speciale delegatie van het Europees Parlement naar Slovenië om te kijken hoe het gaat met de rechtsstaat, de strijd tegen corruptie en de mediavrijheid. Ook willen de politici weten waarom Slovenië nog steeds geen speciale aanklager heeft benoemd voor het Europees Openbaar Ministerie. Hier is het hele programma te lezen. Vrijdagmiddag geeft de delegatie een persconferentie over haar bevindingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie