Speelschema | Vredesproces in het Midden-Oosten, mensenrechten in Azerbeidzjan en Chinese provocatie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlander Sven Koopman komt in Den Haag op bezoek en Europarlementariërs debatteren in Straatsburg, onder meer over de verslechterde mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan en de provocaties van China ten aanzien van Taiwan.

Bezoek

De Nederlandse Sven Koopmans komt in Den Haag op bezoek. Hij spreekt met een paar Tweede Kamerleden over oplossingen voor het conflict in het Midden-Oosten. Koopmans is de ‘speciaal vertegenwoordiger’ voor het vredesproces in het Midden-Oosten van de EU. 

‘Speciale vertegenwoordigers’ worden door de ‘hoge vertegenwoordiger’ van de EU, ook wel de EU-buitenlandchef genoemd, aangesteld om zich met een bepaald portfolio van het Europese buitenlandbeleid bezig te houden. 

Azerbeidzjan

Ook de Europarlementariërs gaan het over buitenlandbeleid hebben, maar dan in Straatsburg. Zij gaan namelijk stemmen over een aanpak van de verslechterende mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan. Daar zitten momenteel naar schatting driehonderd mensen vast in hechtenis, waaronder mensenrechtenactivisten, journalisten en vreedzame demonstranten, aangehouden op grond van dubieuze en politiek gemotiveerde redenen, aldus een resolutie van de sociaaldemocratische fractie S&D.

Ook de mensenrechtenschendingen door Azerbeidzjan in de Nagorno-Karabach regio, waarover het in conflict is met buurland Armenië, komen ter sprake.

Verdraaiing

Een ander buitenlandbeleid-agendapunt in Straatsburg is de provocaties van China richting Taiwan. Beijing gebruikt nu een VN-resolutie om vertegenwoordiging van Taiwan in de internationale arena te blokkeren, terwijl dat niet de bedoeling is van die resolutie. De Tweede Kamer nam vorige maand een motie aan waarin ze deze verdraaiing afwijst.  

Ook debatteren de Parlementsleden over wat de EU moet doen aan de verspreiding van “haatzaaiende uitlatingen en antidemocratische taal”, met het oog op het voorkomen dat deze jongeren worden gemanipuleerd en/of radicaliseren.