Speelschema | Volle agenda in Straatsburg, economische ruimte en plattelandsjongeren in Brussel

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de Nederlandse hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Goedemorgen. De leden van het Europees Parlement zijn allemaal afgereisd naar Straatsburg en wij ook! Het is het begin van een spannende week: krijgt de Europese Commissie groen licht of niet? Maar vandaag gaat dat besluit nog niet vallen. Wel is er een volle agenda: Europees beleid om geweld tegen vrouwen tegen te gaan, uitkomsten van internationale bijeenkomsten G20 en COP16 en de Cyprus-kwestie. En in Brussel komen de ministers van Jeugdzaken en leden van de Europese Economische Ruimte (EER) bij elkaar.

Geweld tegen vrouwen

Het is vandaag de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Europarlementariërs zullen deze ochtend debatteren over aanhoudend gendergeweld wereldwijd en over de uitvoering van EU-wetgeving om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Ondersteuning van bestaande VN-programma’s die hetzelfde doel hebben komt ook aan bod.

In Straatsburg staat nog meer op het programma. Zo worden de uitkomsten van de G20-bijeenkomst, die vorige week heeft plaatsgevonden, besproken. De regeringsleiders hebben toen onder andere gesproken over Trump, het Israëlisch-Palestijnse conflict en de oorlog in Oekraïne. 

Een andere klimaattop en de Cyprus-kwestie

Ook gaan de Europese Parlementsleden de resultaten van de biodiversiteitsconferentie van de VN in Colombia (COP16) bespreken. Dit is weer een andere dan de recente klimaattop in Azerbeidzjan (COP29) die gister pas werd afgesloten met een akkoord. De Colombiaanse top vond plaats van 21 oktober tot 1 november en ging vooral over hoe het gaat met bescherming van ecosystemen.

Tot slot hebben de Europarlementariërs het over Cyprus. Het is 41 jaar geleden dat de Turkse Republiek in Noord-Cyprus een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring tekende. De EU veroordeelt dit en er wordt vandaag gesproken over hoe Europa dit het beste kan aanpakken. 

Economische ruimte

In Brussel komt de Raad van de Europese Economische Ruimte (EER) bij elkaar. Dat is een samenwerkingsverband tussen de EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Hoe goed werkt de EER-overeenkomst nou eigenlijk? En hoe kan de samenwerking beter bijdragen aan Europa’s weerbaarheid en concurrentievermogen? Dat staat formeel op de agenda.

Maar van tevoren zal ook een informele politieke dialoog plaatsvinden over buitenlandbeleid. Drie gebieden staan hierbij centraal: Oekraïne en Rusland, het Arctische gebied, en het Midden-Oosten. 

Tenslotte komen ook de EU-ministers voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport bijeen in Brussel vandaag. Kansen voor Europese jongeren in afgelegen gebieden staan op de agenda.