Speelschema: Verkiezingsdebat Brusselse Nieuwe en Lagarde in het Europees Parlement

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Brusselse Nieuwe organiseert vandaag een verkiezingsdebat en ECB-voorzitter Christine Lagarde gaat in gesprek met het Europees Parlement. Ook zal het Parlement vandaag stemmen over het Green Deal-plan voor de industrie van de Europese Commissie.

Debat

Misschien wel het belangrijkste op de agenda vandaag: het Eerste Kamer-verkiezingsdebat georganiseerd door Brusselse Nieuwe en het Huis van de Nederlandse Provincies. In Brussel gaan zeven kandidaten voor de Eerste Kamer in debat over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, stikstof, migratie, strategische autonomie en de invloed van Brussel. 

We hebben op bezoek Theo Bovens van het CDA, Ferd Crone van de PvdA, Eddie Hartog van Volt, Ilona Lagas van BBB, Paul van Meenen namens D66, Niko Koffeman van de PvdD en Peter Schalk van de SGP. Het debat wordt live uitgezonden op Youtube alsook opgenomen en later uitgezonden door NPO Politiek.

Lagarde

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde schuift vandaag aan in het Europees Parlement. Europarlementariërs gaan met haar in debat over de hoge inflatiecijfers en de pogingen van de ECB om die weer onder controle te krijgen. Daarna zal het Europees Parlement stemmen over wat het vindt van het werk van de ECB in 2022. 

Industrie

Met een ongezien groot subsidiepakket wil president Joe Biden de Amerikaanse groene industrie een duw in de rug geven. Voor de EU kan dit echter betekenen dat bedrijven ons continent verlaten om een graantje mee te pikken van de Amerikaanse vetpot. De Europese Commissie kwam daarom met het idee om de staatssteunregels voor groene subsidies binnen de EU flink te versoepelen. Vandaag geeft het Europees Parlement zijn standpunt weer over dit Green Deal-plan voor de industrie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie