Speelschema | Spannende stemming over ontbossingswet, Europese rampenplannen en spanningen in het buitenland

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
European Parliament in Brussels, Belgium.

Het is een drukke dag in de Europese politiek. In Brussel kibbelen politici over een wet die bedrijven moet dwingen om beter voor het regenwoud te zorgen. Ook praten ze over de manier waarop Europa zich moet voorbereiden op rampen. In Den Haag vertelt minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer hoe Europa omgaat met oorlogen en spanningen in de wereld.


Gevecht om ontbossingswet

Nog meer uitstel voor ontbossingswet? Vorige maand besloten de EU-landen, waaronder Nederland, om een nieuwe milieuwet een jaar uit te stellen. Die wet moet ervoor zorgen dat bedrijven kunnen bewijzen dat ze voor hun chocola, koffie of papier geen bossen hebben gekapt. Maar nu wil de grootste fractie in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP, nóg meer uitstel én de wet ook aanpassen. “De huidige wet is een monster”, zegt de Duitse christendemocraat Christine Schneider. Dat maakt andere partijen boos. “We hadden een deal”, zegt D66’er Gerben-Jan Gerbrandy. “En de christendemocraten breken die.” Vandaag stemmen de Europarlementariërs erover.


Finland leert Europa over rampenplannen


Ook debatteert het Europees Parlement over een rapport van de oud-president van Finland, Sauli Niinistö. Hij vertelt hoe Europa zich beter kan voorbereiden op rampen en oorlog. In Finland hebben mensen altijd extra eten, water en batterijen in huis – voor wanneer er iets misgaat. Dat zouden andere Europeanen ook moeten doen, vindt hij. Ook wil hij dat steden slimme apparaten gebruiken die mensen kunnen waarschuwen als er gevaar dreigt.


Zorgen over oorlogen en spanningen


Minister Veldkamp zit volgende week samen met zijn Europese collega’s om te praten over alle spanningen in de wereld. Vandaag gaat hij alvast in debat met Kamerleden over die bijeenkomst. Er is veel om zich zorgen over te maken: Noord-Korea stuurt soldaten naar Rusland om te helpen in de oorlog tegen Oekraïne. In het Midden-Oosten zijn er niet alleen gevechten in Gaza, maar er is ook de oorlog tussen Israël en Hezbollah in Libanon. En de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaan praten over wat de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor Europa.