Speelschema: Prinsjesdag

3 min. leestijd

De derde dinsdag van september is aangebroken: het is Prinsjesdag. Welke plannen heeft Nederland voor het komende jaar uitgestippeld? En belangrijker nog, hoeveel geld is daarvoor uitgetrokken en waar gaat dat geld naartoe? Dat is niet alleen voor Nederland zelf belangrijk, maar ook voor de rol van het land in de Europese Unie. Opvallend is dat de troonrede dit jaar opnieuw niet in de Ridderzaal op het Binnenhof wordt voorgelezen, maar in de Koninklijke Schouwburg. Op het Binnenhof vinden verbouwingen plaats.

Maar terwijl veel ogen zijn gericht op Den Haag, gaat het Europese en internationale werk ook gewoon verder. Wat staat er voor Nederlandse politici in Brussel en in de rest van Europa en daarbuiten, op het programma?

Vluchtelingen in Griekenland

Een delegatie van de fractie van de Groenen/Europese Vrije Alliantie (Greens/EFA) in het Europees Parlement zijn sinds gisteren in Griekenland. In de grensregio Evros ontmoet de delegatie ambtenaren en wordt de situatie met betrekking tot de behandeling van vluchtelingen en migranten aan de grens beoordeeld. 

De Europarlementariërs buigen zich bijvoorbeeld over meldingen van pushbacks en het inzetten van biometrische massatoezichthouding tegen vluchtelingen en migranten. Dat laatste houdt in dat grote groepen in de gaten worden gehouden om gedrag te monitoren en informatie te verzamelen. Verder wordt beoordeeld hoe EU-fondsen in de regio Evros worden gebruikt en hoe het gesteld is met functioneren van de rechtsstaat. Europarlementariër Tine Strik (GL) is daar ook bij. Om 11:00 uur vindt er een persconferentie plaats over de bevindingen.

Hoekstra wordt vervangen

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is nog altijd in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. En dat terwijl in Brussel de volgende bijeenkomst van de Europese ministers voor Buitenlandse Zaken plaatsvindt. Tijdens deze maandelijkse Raad Algemene Zaken (GAC) zal de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger (PV) bij de Europese Unie, Robert de Groot, Hoekstra vervangen. De bijeenkomst in Brussel is hier te volgen.

Op de agenda staan onder meer de jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat, de Conferentie over de Toekomst van Europa en de betrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Ook debatteren de ministers over de wetgevingsprogrammering van de Europese Commissie. Dat gebeurt naar aanleiding van de Europese troonrede, die de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vorige week heeft gehouden. De Raad kijkt dan vooral naar een intentieverklaring die de Commissie heeft opgesteld en naar een prognoseverslag voor het komende wetgevingsjaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie