Speelschema | Premier Schoof in Tweede Kamer, verslag Europese verkiezingen, minister Wiersma over mest, en debat over de NAVO

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(bron foto: rijksoverheid. beeld: Valerie Kuypers)

In Den Haag vinden vandaag belangrijke debatten plaats. Ten eerste moet er een stempel van goedkeuring komen op het verloop van de Europese verkiezingen. Daarna gaat premier Dick Schoof het beleid van de nieuwe regering mededelen aan de Tweede Kamer. Er is nog een commissiedebat over het mestbeleid en de NAVO.

Premier Schoof in de Tweede Kamer

Het belangrijkste van al deze punten is natuurlijk de regeringsverklaring. Dick Schoof zal aan de Tweede Kamer verantwoording afleggen over de kabinetsformatie en het regeerakkoord. Wat dit extra speciaal maakt, is dat het de allereerste keer wordt dat de nieuwe premier überhaupt de Tweede Kamer toespreekt. In tegenstelling tot de rest van het kabinet hoefde Schoof namelijk niet mee te doen aan een hoorzitting. Daarna volgt nog een debat waarin alle Kamerleden kunnen reageren op de toespraak van de premier. De verwachting is dat het een lang en intens debat gaat worden van minstens acht uur.

Verloop van de Europese verkiezingen

Eerder op de dag wordt het verslag besproken waarin staat of de Europese verkiezingen wel goed zijn verlopen en of de Europarlementariërs wel aan alle vereisten voldoen om Europarlementariër te mogen worden. Er kan dan worden besloten dat sommige stembureaus opnieuw moeten gaan tellen. Waarschijnlijk wordt het experiment met kleinere stembiljetten tijdens de verkiezingen in sommige gemeenten besproken. Hoewel in de gemeente met de nieuwe stembiljetten meer ongeldige stemmen zijn (0,74 procent), zijn de reacties over het algemeen erg positief. 

Wiersma in debat over mest

De nieuwe BBB-minister Femke Wiersma (Landbouw) krijgt meteen de vuurdoop. Er is een commissiedebat over het mestbeleid. Daarin zullen Kamerleden uit de oppositie haar wellicht vragen op welke manier ze denkt een vrijstelling voor het EU-mestbeleid te krijgen. Eerdere landbouwministers, zoals Piet Adema, is het namelijk niet gelukt. En met de vuist op tafel slaan werkt niet in Brussel, zoals BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas al eerder ontdekte.

NAVO

Als laatste volgt nog een debat over de NAVO. Mark Rutte, als officiële opvolger van de huidige secretaris-generaal van de NAVO, zal daar ongetwijfeld onderwerp van gesprek zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie