Speelschema: parlementsreizen, fondsfeest en het Europacollege

Het Europees Parlement is deze week op reis. De Nederlanders zijn vandaag te vinden in Hongarije en Bosnië-Herzegovina. Verder: een fondsfeest in Groningen en een Europese dag voor Wopke Hoekstra.

2 min. leestijd

Het is weer zover: de Europarlementariërs zijn deze week op reis. Sophie in ‘t Veld (D66) en Jeroen Lenaers (CDA) gaan naar Hongarije met de commissie die onderzoek doet naar het Pegasus-afluisterschandaal. Thijs Reuten (PvdA) is in Bosnië-Herzegovina met een groep parlementariërs om daar te zien hoe de Europese defensie er bij staat, met het oog op de oorlog in Oekraïne. Dan vertrekken er nog groepen zonder Nederlanders naar Spanje, Ecuador, Ethiopië en de Verenigde Staten, onder andere. Later deze week doet een groep Europarlementariërs Nederland aan, voor een reis die in het thema staat van asielopvang.

Fondsfeest in Groningen

In Groningen ontvangen ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) vandaag Eurocommissaris Elisa Ferreira (Cohesie). Ze zijn daar voor de aftrap van een Europees subsidieprogramma (het Just Transition Fund). Dat fonds is ingesteld om iedereen mee te krijgen in de klimaattransitie en stelt geld ter beschikking aan regio’s waar grote investeringen gedaan moeten worden. Voor Nederland komt er 623 miljoen euro uit de geldpot, waarvan ruim de helft naar Groningen gaat: een toepasselijke locatie dus om het subsidieprogramma feestelijk te openen.

Europese dag voor Hoekstra

Een Europese dag voor Buitenlandse Zakenminister Wopke Hoekstra. Hij is in Brussel voor een vergadering met zijn collega’s uit de 27 lidstaten. Hij neemt een omweg via Brugge, waar hij het Europacollege aandoet: de universiteit die bekend staat als bakermat van Eurocraten. Hij houdt er een toespraak over de toekomst van veiligheid in Europa, gevolgd door een gesprek met de studenten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie