Speelschema: Noordzeeburen, videobellen en defensiebegroting

2 min. leestijd

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is in Londen voor een conferentie over de Noordzee, het stuk water tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens krijgt een video-oproep uit Brussel. En de Tweede Kamer bespreekt het Nederlandse defensiebudget.

Een brug over zee

Wat gebeurt er op de Noordzee en welke uitdagingen zijn er? Daar praten de meest invloedrijke commentatoren, beleidsmakers, politici, bedrijfsleiders, academici en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld uit vooral Nederland en het Verenigd Koninkrijk vandaag over tijdens de Conferentie van de buurlanden van de Noordzee (NSNC). 

Niet alle relaties tussen Nederland en het VK zijn dus verwaterd na de Brexit. De NSNC-Conferentie weerspiegelt de nauwe banden tussen Nederland en het VK bij beleidsvorming over de Noordzee. De twee buurlanden wisselen tijdens deze bijeenkomst hun ideeën en expertise uit over de uitdagingen op de Noordzee en de afspraken die Nederland en het VK maakten. Hoekstra is er ook bij in Londen. Hij praat met zijn Britse collega James Cleverly.

Videobellen met Breton

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens heeft vandaag een videogesprek met niemand minder dan Eurocommissaris van de Interne Markt Thierry Breton. Waar ze het precies over gaan hebben is niet duidelijk, maar we weten wel dat Breton nogal interesse heeft in de Nederlandse innovatie op het gebied van technologie. Wie weet hebben de minister en de Eurocommissaris daar wat aan elkaar over te vertellen.

Defensie in de plenaire zaal

Minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft het druk deze week. Gisteren was ze nog in Brussel om met haar EU-collega’s te praten over de Europese militaire samenwerking. Vandaag doet ze dat in eigen land: de Tweede Kamer debatteert over het Nederlandse defensiebudget voor 2023. 

Gisteren werd Ollongren nog op de vingers getikt voor het achterhouden van een NAVO-document waarin de organisatie de Nederlandse defensie-uitgaven bekritiseerde. Wellicht zal de Tweede Kamer de minister daarover nog eens aan de tand voelen. En natuurlijk zal het gaan over de Russische raketten die gisteren in Polen terecht zijn gekomen. Het debat is vanaf 10:15 uur hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie