Speelschema: migratie, BBB tegen EU en energie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement buigt zich over nieuwe migratieplannen, de Tweede Kamer stemt over een motie van Caroline van der Plas en de EU-ministers van Energie trekken naar Brussel.

Migratiepact

Vandaag stemmen Europarlementariërs voor een eerste keer over een deel van het nieuwe migratiepact. Met dat voorstel wil de Europese Commissie de opvang van asielzoekers eerlijker verdelen. 

Concreet op tafel ligt het voorstel om asielzoekers verplicht en uniform te registeren bij aankomst van de EU. Door ook de vingerafdruk af te nemen moet het mogelijk blijven om asielzoekers te identificeren wanneer ze toch verder dan het land van aankomst de EU in trekken. Ook denkt de Commissie aan een verplicht solidariteitsmechanisme voor crisistijden. Tot slot zouden ook de procedures om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen efficiënter worden.

BBB tegen EU

Samen met Kamerlid Pieter Grinwis (CU) maakt Caroline van der Plas (BBB) zich grote zorgen over een nieuwe Europese wet die de oceaan beter moet beschermen. De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie van het tweetal. Daarin stellen van der Plas en Grinwis dat de nieuwe wet “desastreus is voor onze garnalenvisserij en de mossel- en oestersector”. Volgens de nieuwe regels zou bodemberoering, waarbij de onderzijde van het schip de bodem van het vaarwater beroert, in beschermde gebieden volledig verboden worden.

EU-ministers van Energie

Tot slot zitten vandaag de EU-ministers van Energie samen in Brussel. Op de agenda staat nucleaire waterstof, hervorming van de elektriciteitsmarkt en scherpere doelen voor hernieuwbare energie. Minister van Energie Rob Jetten slaat deze keer wel over. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief gaat in zijn plaats. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie