Vandaag staat er in Brussel weinig op de agenda, want precies 106 jaar geleden werd de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog ondertekend. In België vieren ze dat met een nationale feestdag, dus het Europees Parlement in Brussel is vrij leeg. Maar in Den Haag en Bakoe bruist het wel.
Schoof toch niet naar de top
De VN-klimaattop (COP29) gaat vandaag officieel van start. Regeringsleiders, ministers en andere belangrijke personen van over de hele wereld zullen in de komende anderhalve week bijeenkomen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Het thema? ‘Solidariteit in een Groene Wereld’. Drie doelen staan centraal: het financieren van klimaatplannen, betere regels voor koolstofmarkten en de nationale plannen om broeikasgassen naar beneden te brengen.
Minister-president Dick Schoof is niet aanwezig bij deze Klimaattop. Hij laat zich wegens de ongeregeldheden in Amsterdam vervangen door de Nederlandse Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme. Ook minister Hermans van Klimaat en Groene Groei, staatssecretaris Karremans voor Jeugd, Preventie en Sport, en staatssecretaris Jansen van Milieu en Openbaar Vervoer zullen in de komende anderhalve week een paar dagen aansluiten op de Klimaattop.
Wopke is er al
Eurocommissaris voor klimaat Hoekstra is sinds gister al druk bezig in Bakoe. Vandaag bespreekt hij het ‘koolstof-creditsysteem’. Met dit systeem kunnen bedrijven ‘credits’ die ze hebben verdiend door minder uit te stoten aan bedrijven in andere landen geven. Het idee erachter is dat landen kunnen samenwerken om de klimaatdoelstellingen te halen. Hoekstra is een voorstander van dit systeem.
Daarnaast heeft hij een heel schema van afspraken met personen op hoge posities uit andere landen. Zo gaat hij praten met jonge studenten van een Azerbeidzjaanse universiteit, met een Duitse staatssecretaris die zich inzet voor internationale klimaatactie en met klimaatministers uit Zuid-Afrika en Kazachstan. Gisteren heeft hij ook al wat soortgelijke meetings gehad.
Varkensvlees op menu Landbouwraad
De Tweede Kamer bereidt zich vandaag voor op de Landbouw- en Visserijraad van 18 november. De agenda en de posities die Nederland gaat innemen hebben Wiersma en Rummenie al bekendgemaakt. Op basis daarvan hebben de leden van de Landbouw- en Visserijcommissie vandaag de mogelijkheid om nog vragen te stellen.
De Europese ministers zullen het volgende week onder andere hebben over de gevolgen van dierziektes zoals blauwtong, maar ook over verduurzaming en vangstmogelijkheden in de Noordzee. Daarnaast maakt Nederland zich zorgen om Chinese anti-dumping en anti-subsidieonderzoeken, onder andere naar varkensvlees. ‘Dumping’ verwijst naar het verkopen van producten in het buitenland voor een lagere prijs dan in het land waar het bedrijf gevestigd is.