Speelschema | Kiesraad, groene koppen bij elkaar en EU-financiën in Den Haag

2 min. leestijd

Vandaag presenteert de Kiesraad officieel de resultaten van de Europese verkiezingen. Verder steken de groene Europarlementariërs de koppen bij elkaar en de minister van Financiën spreekt over Europese Financiën in de Tweede Kamer.

Kiesraad

Hoeveel zetels de Nederlandse partijen hebben gehaald bij de Europese verkiezingen wisten we al een tijdje. Maar door de buitenlandse stemmen en een aantal hertellingen bleef het afwachten tot ook alle voorkeurstemmen geteld waren. Tot vandaag: de Kiesraad maakt officieel het resultaat bekend.

Bij de VVD en GroenLinks/PvdA zullen ze opgelucht ademhalen dat er eindelijk definitief uitsluitsel is. Op basis van de eigen tellingen kwam de partijen al tot de conclusie dat er een aantal verschuivingen op basis van voorkeurstemmen waren bij de laatste plekken op de lijst.

Groene koppen bij elkaar

Na de verkiezingen komen alle politieke fracties van het Europees Parlement bijeen om de verkiezingen door te nemen en te bepalen wie bij de fractie mag. Vandaag is het de beurt aan de Groenen. Voor Nederland sluit uiteraard GroenLinks zich aan. Mogelijk krijgen ze gezelschap van Volt. Die partij twijfelt nog tussen de Groenen en de liberalen van Renew. Pas wanneer ze van beide fracties een voorstel hebben gekregen, hakken ze de knoop door bij een ledenreferendum.

Europese financiën

Vandaag gaat minister van Financiën Steven van Weyenberg in debat met de Tweede Kamer over wat er speelt in de EU op vlak van financiën. Daarbij zal het ongetwijfeld gaan over de kapitaalmarktenunie, die maar moeilijk van de grond komt, en het nieuwe crisisplan voor bankfaillissementen. 

Biologische landbouw

Als onderdeel van de Green Deal wil de Europese Commissie biologische landbouw stimuleren in de EU. Hoe goed ze daarin slaagt, komen we vandaag te weten. Eurostat publiceert cijfers over de biologische landbouw in de EU.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie