Speelschema: Het grote verkiezingsdebat en het nieuwe stikstof

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

1 min. leestijd
The Hague, The Netherlands – August 6, 2017: Parliament buildings, museum ‘Mauritshuis’, skyscrapers and the ‘Torentje’ of prime minister of the Netherlands, in front the pond ‘the Hofvijver’.

De Tweede Kamer gaat in debat over de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. Ook staat er een stemming over een motie over water van Caroline Van der Plas (BBB) op de agenda.

Paasvakantie

Terwijl het in Brussel rustig is vanwege de paasvakantie in België, maakt Den Haag zich op voor het debat van het jaar. Lang was het onzeker of een meerderheid zou instemmen met een debat over de voor de coalitie erg pijnlijke uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Maar de coalitie bond toch in. Ongetwijfeld wordt het een verhit debat waarbij hoofdpijndossier stikstof en de Europese regels voor natuurbescherming veel aandacht krijgen.

Schoon water

Sommige gaan al zo ver om dit het nieuwe stikstof te noemen: schoon water. De kwaliteit van het Europese grond- en natuurwater is slecht en dus komt Brussel met een eisenpakket. Voor Nederland is de situatie zo zorgelijk dat ook dit probleem tot een vergunningstop kan leiden.

Omdat Caroline Van der Plas (BBB) opnieuw vreest dat de boeren de schuld zullen krijgen, dient ze samen met collega’s Harmen Krul (CDA) en Fahid Minhas (VVD) een motie in. Die roept het kabinet op om zich fel te verzetten in Brussel tegen de scherpere Europese waterregels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie