Speelschema dinsdag 7 september: lanceringen

2 min. leestijd
NOORDWIJK – De landing van ExoMars op de planeet Mars wordt gevolgd vanuit ESA ESTEC in Noordwijk. Na een reis van een half jaar komt de Marsmissies van de Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roscosmos aan op de buurplaneet van de Aarde. ANP EVERT-JAN DANIELS

Europese Commissie de ruimte in

De Franse eurocommissaris Thierry Breton voert vandaag in Noordwijk een heel bijzonder gesprek. Hij belt met het ruimtestation ISS. Aan boord is de Europese astronaut Thomas Pesquet met wie Breton het gaat hebben over het uitzicht, leven aan boord van een ruimtestation en het klimaat. De Europese Commissie heeft voor de zomer ruim negen miljard euro vrijgemaakt voor het in Nederland gevestigde ESA.  De organisatie gaat vanuit Nederland onderzoek doen naar klimaatveranderingen. Het gesprek van Breton is live te volgen via een speciaal tv-kanaal van ESA.

623 miljoen voor Nederlands klimaatbeleid

Frans Timmermans overlegt met verschillende organisaties over geld dat beschikbaar is om regio’s die getroffen worden door het nieuwe klimaatbeleid, te helpen. Zo is er in Nederland geld voor Groningen, dat van het gas af moet. De bedoeling is om onder andere waterstof projecten te financieren. Voor Nederland is 623 miljoen euro beschikbaar. In totaal gaat het om een bedrag van bijna twintig miljard euro voor alle EU-lidstaten.

Nog een lancering

In Den Haag een kleine stap, die misschien wel heel groot gaat worden. We openen het kantoor van Brusselse Nieuwe en lanceren daarmee officieel de website. Hoofdredacteur Bert van Slooten trapt af. Voormalig Europarlementariërs Wim van de Camp, en Andre Elissen delen hun ervaringen onder leiding van Mendeltje van Keulen, lector aan de Haagse Hogeschool en oud griffier Europese Zaken in de Tweede Kamer.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie