Speelschema: Boerenborrel en Frontex aan Afrikaanse kust

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Borrelen is in Brussel net zo belangrijk als werken. Dat is de reden waarom de BBB een speciale borrel organiseert. Daarnaast presenteert Tineke Strik haar bevindingen over een deal waar de Europese Commissie aan werkt. De deal zou betekenen dat de Europese grens- en kustwacht Frontex ook buiten Europa kan opereren.

Boerenborrel

De BoerBurgerBeweging maakt zich klaar voor de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen. Vanavond bespreekt een groep BBB’ers die zich bezighouden met Europese zaken over de voorbereidingen op de campagne.

Op een speciale borrel vertellen ze aanwezigen over wat ze gedaan hebben en wat de plannen zijn voor het komende verkiezingsjaar. Het belooft druk te worden. Na de grote overwinning in de Provinciale Statenverkiezingen houden lobbyisten, politici en journalisten in Brussel de partij goed in de gaten.

Frontex aan de Afrikaanse kust

Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) presenteert vandaag haar rapport over onderhandelingen met het Afrikaanse land Mauritanië. Ze maakt zich zorgen over die onderhandelingen. Het zou namelijk de eerste keer zijn dat Frontex opereert buiten de EU en zelfs buiten Europa.

De Europese Commissie is op dit moment met het land in gesprek over het tegenhouden van migranten. Die bereiken via de Mauritaanse kust de Spaanse Canarische eilanden. De Commissie wil dat de Europese grens- en kustwacht Frontex ook daar gaat opereren.

Mauritanië heeft zelf maar beperkte middelen om de kust veilig te houden. Die moeten ingezet worden om drugssmokkel tegen te gaan en mensen te redden. Om ook nog ervoor te zorgen dat vluchtelingen Europa niet bereiken hebben ze hulp nodig.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie