SGP en BBB zien Europese kansen na dubieuze stemming natuurherstelwet

De manier waarop de natuurherstelwet is aangenomen deed in Europa veel wenkbrauwen fronsen. Zo stemde de Oostenrijkse groene minister voor, zonder overleg met haar regering. En de Slowaakse minister stemde voor, nadat hij toezegging had gekregen dat zijn land harder mocht optreden tegen beren die voor overlast zorgen.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Nederland zien partijen deze gang van zaken ook als inspiratie. Zo wil de SGP dit soort uitzonderingen niet alleen voor beren, maar ook voor wolven. De BBB zegt nu in te zien dat je zaken kan regelen in Europa door hard met je vuist op tafel te slaan.

Slecht bestuur

“Voor BBB toont dit aan dat Nederland de komende tijd assertiever moet optreden in Europa. We moeten minder denken dat het niet mag van Brussel, maar via slimme coalities ook nationaal maatwerk zien te krijgen”, zegt BBB-Europarlementariër Sander Smit.

Ook Slowakije is dat namelijk gelukt. Voordat de Slowaken de natuurherstelwet goedkeurden, stond Eurocommissaris voor Milieu Sinkevicius de Slowaken de berenwet toe. Die wet geeft groen licht voor het afschieten van beren in de buurt van dorpen en steden. Hoewel de Eurocommissaris ontkent dat er sprake was van ‘ruilhandel’, schreef hij een brief aan de Slowaakse regering vóór de stemming over de natuurherstelwet. Daarin schreef de Eurocommissaris dat hij de berenwet toestaat en dat hij ervan uitgaat dat de Slowaken de natuurherstelwet goed zouden keuren.

Hoewel Smit een voorstander is van ‘Europees maatwerk’, dat “rekening houdt met economische belangen en veiligheid van mensen op het platteland”, vindt hij het toch vreemd hoe het is verlopen. “Het is een teken van slecht bestuur als er ruilhandel is bedreven, door een voorstem te koppelen aan de uitzonderingen.” Hij noemt het “laakbaar”.

Ongekend

Smit is ook totaal niet te spreken over de manier waarop de Oostenrijkse minister het heeft aangepakt. “Een flagrante schending van de Oostenrijkse grondwet en federale staatsordening”, zegt hij. “Ongekend. Kan niet zonder gevolgen blijven.”

De Oostenrijkse minister heeft namelijk gestemd tegen de zin in van het kabinet waar ze deel van uitmaakt. Uit woede sleept de conservatieve Oostenrijkse premier Karl Nehammer de minister nu voor de Europese rechter. Vlak na de stemming schreef Nehammer ook een brief aan België, als voorzitter van alle EU-lidstaten, om die stem ongeldig te laten verklaren. Een Europees unicum. 

Koehandel

De Europarlementariër van de SGP, Bert-Jan Ruissen, is net als de BBB niet te spreken over de Slowaakse aanpak. Hij noemt het “koehandel en chantage”. Wel begrijpt hij dat Slowakije een probleem heeft. “Net als wij met de wolf.” 

Daar heeft hij wel een oplossing voor: de beschermde status afzwakken. “Zowel minder bescherming voor beren als voor de wolf.” Volgens Ruissen is de nood in de verschillende EU-lidstaten zo hoog dat er snel wat aan de beschermde status van een aantal dieren moet worden gedaan.

Alleen het hoogstnoodzakelijke

Het kabinet was “verrast” dat de natuurherstelwet er toch kwam. Demissionair minister Christianne Van der Wal (Natuur en Stikstof) laat weten aan de Tweede Kamer dat ze dacht dat er juist meer landen zich tegen de wet zouden keren dan andersom. 

Inmiddels heeft de Tweede Kamer zich erbij neergelegd. Het nieuwe kabinet krijgt wel via een motie van Thom van Campen (VVD) mee dat alleen het hoogstnoodzakelijke van de nieuwe natuurherstelwet uitgevoerd moet worden. “We moeten wel, er is een democratisch besluit genomen. We moeten de wet uitvoeren, maar zonder koppen op de Europese regels.”

Binnen twee jaar moet Nederland met een natuurherstelplan komen. Dat moet dan aan Brussel voorgelegd worden.