‘Schadelijke stoffen dumpen moet strenger bestraft worden’

Ook bestuursleden van bedrijven die illegaal restproducten dumpen, moeten gestraft kunnen worden. Dat vindt het Europees Parlement.

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bedrijven die schadelijke stoffen dumpen of verkopen moeten makkelijker gestraft kunnen worden. Dat is de insteek van het Europees Parlement dat zich dinsdag over nieuwe wetgeving over milieucriminaliteit boog.

Door uiteenlopende wetgeving in Europese landen zijn bedrijven die restproducten illegaal in rivieren dumpen of doorverkopen aan de onderwereld moeilijk te straffen. De nieuwe wetgeving moet strafbare feiten en straffen zelf gelijk trekken.

Bestuursleden

Om meer druk uit te oefenen wil het Parlement dat bestuursleden van bedrijven vervolgd kunnen worden en zelfs een gevangenisstraf kunnen krijgen als hun bedrijf illegaal restproducten dumpt. Vaak zijn dat schadelijke stoffen die duur zijn om op te ruimen.

Ook moet er beter zicht komen op waar die restproducten belanden. Soms eindigen bepaalde restproducten in de productieketen van xtc-producenten. Die dumpen het afval op hun beurt weer in de natuur.

Onderhandelingen

Europarlementariër Toine Manders (CDA) wil vaart zetten achter de wet. Hij wil meteen gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de lidstaten. Hij is bang dat uitstel tot afstel leidt, vooral wanneer er na de Europese verkiezingen van volgend jaar een nieuw Parlement zit.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Lees meer over deze nieuwe wetgeving in onze wekelijkse klimaatnieuwsbrief van Bijou van der Borst

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie