‘Regels voetbalbonden over quota’s eigen kweek in strijd met EU-wetgeving’

Regels over de inzet van zelf opgeleide spelers maakte het een voetbalclub lastig nieuwe spelers te vinden. De club stapte naar de rechter.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Regels voor professionele voetbalclubs over het inschrijven van lokaal opgeleide spelers moeten anders. Dat vindt een belangrijke adviseur van het Europees Hof in Luxemburg. Het Hof doet binnenkort uitspraak over de vraag of de regels wel binnen Europese wetgeving passen.

Eigen kweek

Al zo’n vijftien jaar lang moeten voetbalclubs van de Union of European Football Associations (UEFA) minstens acht lokaal opgeleide spelers inschrijven voor een wedstrijd. Vier van die spelers mogen ook opgeleid zijn bij een andere club.

De regel moest ervoor zorgen dat de opleidingen die clubs hebben ook daadwerkelijk voor plaatsing van de opgeleide spelers zou zorgen.

Naar de rechter

De Belgische club Royal Antwerp wil al enige tijd van die regels af. Trainer Mark van Bommel en technisch directeur Marc Overmars hebben daar een groot aantal Nederlandse spelers binnengehaald. De UEFA-regels zitten sommige spelers, volgens de club, in de weg.

De club is naar de rechter in België gestapt en vindt dat de regels het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie schaadt. De rechter heeft de zaak doorverwezen naar het Europees Hof.

Andere regels

De regels moeten anders, vindt de advocaat-generaal van het Europees Hof. Voetbalbonden kunnen clubs wel een quotum voor spelers uit eigen opleiding opleggen, maar nu kunnen ook voetballers uit de opleiding van andere clubs op de speellijst worden gezet. Dat kan niet binnen de Europese regels voor vrij verkeer van personen.

Het Hof doet over enkele maanden pas een definitieve uitspraak over de zaak. Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak overgenomen, maar niet altijd.

Op de hoogte blijven van de uitspraken van het Hof met gevolgen voor Nederland kan via onze tweewekelijkse nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie