Brussel staat deze week in het teken van Oekraïne. Europese vlaggen wapperen samen met de Oekraïense, kondigde Parlementsvoorzitter Roberta Metsola aan. Het Europees Parlement licht ‘s nachts op in het geel en blauw, de kleuren van de Oekraïense vlag. Vandaag is immers de duizendste dag van de Russische invasie van Oekraïne. Reden voor het Europees Parlement om bij elkaar te komen met Oekraïense president Zelensky op het grote scherm.
In een speech bedankte Zelensky het Europees Parlement voor de steun die het Oekraïne sinds het begin van de oorlog gegeven heeft. Steun die nog steeds merkbaar is want voor Zelensky de kans kreeg om te spreken moest hij een minutenlange staande ovatie afwachten. Zelensky hoopt op een snel en eerlijk einde aan de oorlog. En vanuit het Europees Parlement kreeg hij beloftes van eeuwige steun.
Onverminderde steun
Ook vanuit Nederland krijgt Oekraïne onverminderd steun: Elf Nederlandse fracties in de Tweede Kamer, maar ook het Europees Parlement kwamen met een gezamenlijk statement. “Al duizend dagen zien we dat het ondenkbare steeds meer het nieuwe normaal dreigt te worden”, schrijven ze. En dat mag volgens de partijen niet gebeuren. Steun aan Oekraïne blijft daarom meer dan nodig.
De brief werd ondertekend door CDA, GroenLinks/PvdA, VVD, D66, JA21, NSC, PvdD, Volt, ChristenUnie, SGP en BBB.
In het Europees Parlement is het niet anders. Voorzitter Metsola noemt Oekraïne een ‘inspiratie voor allen’ en belooft schouder aan schouder te blijven staan met het land dat ooit lid wil worden van de EU. Dezelfde steunbetuigingen komen van zowat alle politieke families.
Langeafstandsraketten
Manfred Weber, de leider van de christendemocraten, maakt van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan zijn eigen regering in Duitsland. Bondskanselier Olaf Scholz weigert langeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren. Op de duizendste dag van de oorlog, zegt Weber: “Geef Oekraïne nou die broodnodige Taurisraketten.”
Oekraïne mocht lange tijd door het westen geleverde langeafstandsraketten niet op Russisch grondgebied inzetten. De VS liet die restricties afgelopen weekend echter vallen. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lijken de restricties op door hen geleverde wapens nu weg te nemen, maar Duitsland blijft daar tegen.