Overzicht buitenlandse kranten: Timmermans, de tsaar van de klimaattop

3 min. leestijd
different of newspapers placed in a stack on a table

De Europese kranten worden deze week gedomineerd door COP26. De klimaattop in Glasgow die een wereldwijd antwoord op de klimaatcrisis moet geven. Een complete gids met alles wat u moet weten over de top staat in The Guardian. Het zijn handzame antwoorden op vragen als: “wat is COP26 precies en waarom is het belangrijk?”

Klimaattsaar

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en de Nederlandse klimaattsaar Frans Timmermans


Op de top is Frans Timmermans de Nederlandse hoofdrolspeler. In navolging van sommige Nederlandse media noemt de Brusselse nieuwssite Politico Timmermans nu ook de klimaattsaar.
Zijn formele titel is overigens Uitvoerend Vicevoorzitter voor de Europese Green Deal. Maar dat is een wat onhandige mondvol.

Timmermans moet ervoor zorgen dat de groene transitieplannen van de Europese Unie uitgevoerd worden. Hij moet de EU op weg helpen om in 2050 klimaatneutraal te zijn en om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Maar aan de meeste voorstellen wordt nog driftig gesleuteld, meldt Politico. En sommige plannen stuiten op groeiende weerstand van de lidstaten.

De titel Klimaattsaar is inmiddels doorgedrongen tot Rusland. In The Moscow Times, opgericht door de Nederlander Derk Sauer, heet Timmermans inmiddels ook zo.
Voorafgaand aan COP26 zou Timmermans naar Moskou gaan om zaken rondom klimaatverandering te bespreken. Maar de klimaattsaar haalde het rijk van de tsaren niet. Hij zegde het bezoek af wegens “agendaproblemen” en de “coronavirus situatie”, schrijft The Moscow Times.  Timmermans liet weten dat hij er naar uitziet om de Russische leiders in Glasgow te spreken.

Geld voor armere landen

Een van de vele opstoppingen in de Indiase hoofdstad New Delhi


In een interview met Deutsche Welle roept Timmermans alle aanwezige wereldleiders op om te komen tot een ambitieuzer klimaatbeleid met een volledige financiering voor armere landen. Dat laatste staat hoog op de agenda in Glasgow.

Rijke landen hebben toegezegd om 100 miljard dollar per jaar te doneren. Met dat geld kunnen armere landen hun emissies verminderen en zich aanpassen aan de klimaatverandering.

Maar waar gaat al het klimaatgeld naartoe? Uit een artikel van The Financial Times blijkt dat er nog weinig overeenstemming is over hoe het geld moet worden besteed. Wie krijgt wat? Hoe kan je ervoor zorgen dat het effectief gebruikt wordt? Er is zelfs onenigheid over hoe moet worden gemeten en welk deel als klimaatfinanciering moet worden beschouwd.

Vijf vluchten per dag

Een van de ingangen van luchthaven Schiphol, een knooppunt van trein- en vliegverkeer

In een interview met de Belgische zakenkrant L’Echo wordt Timmermans gevraagd naar de afwezigheid van de Chinese president Xi Jinping tijdens COP26. Timmermans zegt dat hij desondanks positief blijft over wat er de komende dagen in Glasgow bereikt kan worden op het gebied van de samenwerking met China.

Fel wordt hij als het over het aantal vluchten tussen Amsterdam en Brussel gaat. “Ik vind het onverdraaglijk dat we vijf – vijf! – dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Brussel hebben, terwijl we een uitstekende snelle treinverbinding hebben”. Hij waarschuwt dat als de sector niet in beweging komt, de Commissie zal ingrijpen.

Elk weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Europese nieuws over Nederland: Hoe kijken de Spaanse kranten naar onze kabinetsformatie, hoe schrijft de Duitse pers over Rutte op de fiets en komt de Green Deal van Frans Timmermans ook in Polen onder de aandacht? In een minuut of 2 ben je niet langer een leek in het Europese nieuws over Nederland van deze week.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie