Op natte sokken naar Glasgow

3 min. leestijd
Woman holding umbrella and standing on street during bad weather. Female legs wearing jeans and leather boot. Rainy season in city

Vandaag ging de klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow van start. Daarmee kwam een einde aan een wandeltocht van Groningen naar Glasgow die door stichting Urgenda werd georganiseerd om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De Nederlandse actiegroep, die ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken, deed er bijna vier weken over. Waarom lopen zij zichzelf de blaren in? Wij spraken met oprichter Marjan Minnesma.

Van Low- naar Highlands

“Het is geweldig”, vertelt een opgewekte Minnesma telefonisch vanuit Schotland. Op de achtergrond klinkt het kletteren van de regen, die de roep om actie tegen klimaatverandering niet overstemt, maar eerder sterkt. Het gezelschap is begonnen in de Eemshaven en onder meer gestopt in Apeldoorn en Utrecht alvorens ze via Rotterdam de oversteek naar Groot-Brittannië hebben gemaakt. 

“We zijn met een grote groep, zeker 2000 mensen hebben zich sinds 6 oktober aangesloten bij de tocht”. En dat is volgens Minnesma hoognodig: “De klimaatdoelen van 2015 zijn ver weg, we liggen helemaal niet op koers. Met deze actie willen we een signaal afgeven, ook aan het eigen kabinet: wij kijken mee en willen meer verandering”.

Minnesma blikt met gemengde gevoelens vooruit op de klimaattop: “Het is moeilijk, we weten ook niet wat er precies achter gesloten deuren besproken zal worden. Tot nu toe is het in ieder geval nog niet voldoende”. 

Eerst naar jezelf kijken

In Glasgow bespreken de landen hoe ze de plannen die in 2015 in Parijs werden opgesteld alsnog kunnen halen of zelfs aanscherpen. In aanloop naar de klimaattop werd echter gewezen naar grote vervuilers, zoals India en China, die niet mee willen doen of weigeren hun plannen bij te sturen.

Maar volgens Minnesma moeten landen als Nederland eerst naar zichzelf kijken voordat ze met de vinger gaan wijzen: “We stoten per persoon veel meer uit dan het geval is in die landen. We zouden arme landen beter kunnen helpen in de transitie naar duurzame energie”.

Waar te beginnen?

Het Europese ‘Fit for 55’-pakket, de klimaatmaatregelen van Eurocommissaris Frans Timmermans die de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 moeten verminderen, bevat volgens Minnesma veel goede elementen. “Ik hoop dat de Europese instellingen deze plannen erdoor loodsen, dat is een begin”.

En Nederland? “We moeten de kolencentrales sluiten. Nederland heeft tussen 1990 en 2018 nagenoeg dezelfde CO2-uitstoot gehad, daar is sinds kort pas verandering in aan het komen. Dat kan beter”. 

Ze hield natte sokken aan de wandeltocht over, maar is nog meer gesterkt in haar overtuiging: “Er moet een enorme versnelling komen in de aanpak van de klimaatverandering”, aldus Minnesma.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie