Als enige van onze redacteuren zit ik standaard in het buitenland, namelijk in het zonnige zuiden van Frankrijk, in de stad Toulouse. Naast het feit dat ik het jongste lid van het Brusselse Nieuwe-team ben, voel ik me soms een groentje in de Europese politiek omdat ik niet fysiek in Brussel zit. Maar die afstand zie ik ook als een voordeel. Europa is meer dan alleen Brussel, en ik vind het belangrijk om ook vanuit de lidstaten zelf verslag te doen. Frankrijk, bijvoorbeeld, is een van de grondleggers van de EU en heeft enorme invloed op de rest van Europa, ook op Nederland.
Van Groningen naar Toulouse
Ik groeide op in Groningen en vertrok na mijn studie milieuwetenschappen in Amsterdam naar Frankrijk om een master in voedselpolitiek te volgen. Nu woon ik in Toulouse, een stad die bekendstaat om haar levendige cultuur en de nabijheid tot zowel de Pyreneeën als de Middellandse Zee.
Als kind was ik al dol op Frankrijk. De taal, de mensen, de natuur—alles sprak me aan. Het contrast tussen de grote steden en het uitgestrekte platteland vind ik fascinerend. Frankrijk voelt soms als een extremere versie van Nederland en is daardoor een goede graadmeter voor wat er in Europa gebeurt.
Een nieuwsgierige geest
Ik was als kind behoorlijk nieuwsgierig. Als ik iets niet snapte in de klas, vroeg ik ernaar. Mijn favoriete woord was ‘waarom’. Iedereen om me heen werd er gek van, maar als journalist komt die houding goed van pas. Zeker als het gaat over Europa, waar veel mensen flink wat ‘waarom-vragen’ over hebben. Waarom is Europa eigenlijk belangrijk? Wat doen ze daar allemaal? En wat zijn de voordelen om met zoveel verschillende lidstaten samen te werken?
Precies waarom Europese journalistiek zo belangrijk is. Ons doel bij Brusselse Nieuwe is toch om al deze vragen te beantwoorden door elke dag weer te schrijven over alles wat er in de Europese politiek gebeurt. Maar wat mij betreft beperkt die politiek zich niet tot de Brusselse wandelgangen.
Spiegel voor Nederland
Werken vanuit Frankrijk biedt mij een unieke kijk op de Europese politiek. In Frankrijk zien we grotendeels dezelfde politieke ontwikkelingen en maatschappelijke bewegingen als in Nederland. Denk aan de verschuiving naar extreemrechts, populisme, angst voor terrorisme, en boze boeren. En omdat Frankrijk – een land van extremen – soms net wat voorloopt op Nederland in deze ontwikkelingen, kunnen we hier veel leren over wat er in Nederland en de rest van Europa kan gebeuren. Het is soms een soort spiegel voor Nederland.
Maar ook andersom zijn de belangen groot. Denk bevoordeeld aan de Franse boeren die omgekeerde plaatsnaamborden gebruikten, een protestvorm die ze van ‘onze’ Nederlandse boeren hebben overgenomen. Dit soort invloeden tussen landen laat zien dat Europa, ondanks al zijn verschillen, ook heel erg met elkaar verbonden is.
Europa is meer dan Brussel
Bij Brusselse Nieuwe richt ik me vooral op klimaat, milieu en landbouw, onderwerpen waar ik me al mijn hele leven mee bezighoud. Vooral nu, met de opwarming van de aarde en groeiende ongelijkheid, is het belangrijk om die relatie kritisch te onderzoeken. Sinds kort maak ik ook een migratienieuwsbrief, een onderwerp dat zowel de Fransen als Nederlanders enorm bezighoudt. De eerste editie verschijnt volgende week.
Ik voel me elke dag bevoorrecht om als journalist te mogen werken in het land dat mijn hart gestolen heeft. Om vanuit Frankrijk, het land waar ik als kind al zoveel van hield, als journalist voor Brusselse Nieuwe te mogen duiden wat het betekent om Europeaan te zijn.
Hoewel ik soms de drukte van Brussel mis, ben ik ervan overtuigd dat mijn positie in Frankrijk me helpt om een bredere kijk op Europa te bieden. Er is zoveel meer dan alleen de Brusselse bubbel. Door hier te zijn, kan ik beter begrijpen wat er leeft in de rest van Europa. En dat verhaal vertel ik graag aan onze lezers.