Oekraïense ambassadeur: “Russische propaganda is net zo belangrijk als het Russische leger”

Nu de oorlog in Oekraïne bijna aan zijn eerste verjaardag toe is, was het in het Europees Parlement tijd voor een reflectiemoment. Onder meer de ambassadeur van Oekraïne in Nederland en de broer van de burgemeester van Kiev spraken de Europarlementariërs toe.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is aan ambassadeur Vsevolod Chentsov om de spits af te bijten. Hij hamerde vooral op het gevaar van Russische oorlogspropaganda: “Voor het regime in Moskou is propaganda van even groot belang als het leger zelf.” Volgens Chentsov is het namelijk te wijten aan de propaganda dat Russische jongemannen gewillig naar deze “zinloze oorlog” gaan.

Chentsov roept de EU-lidstaten daarom op om samen met Oekraïne nog harder tegen Russische propaganda te strijden. “Daar zullen we ook op aandringen tijdens de Europese top deze week.” De Oekraïense ambassadeur komt met een concreet verzoek: alle Russische individuen die nu al op de Europese sanctielijst staan, moet het verboden worden om nog in onze media te spreken.

Ook Volodymyr Klytsjko, een voormalig Oekraïens wereldkampioen boksen en de broer van de burgemeester van Kiev, hamerde op het gevaar van de Russische propaganda. “Er zijn nog steeds Russische staatsmedia die uitgezonden en gedrukt worden in de Europese Unie. Dit vergiftigt nog altijd de menselijk geest.” Volodymyr lijkt als twee druppels water op zijn broer Vitali, die oorspronkelijk zou gaan spreken. Dat zorgde overigens voor de nodige verwarring bij de Europarlementariërs. Die hadden niet allemaal door dat het niet de burgemeester van Kiev was die hen toesprak.

Nog hoger bezoek

Later deze week zou ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op bezoek komen in Brussel. Tenminste, dit was de bedoeling tot dit nieuws uitlekte. Voor Zelensky’s eigen veiligheid had het bezoek geheim moeten blijven. Het is niet zeker of het nu nog wel doorgaat. Volgens Politico zou het lek veroorzaakt zijn door het kantoor van Parlementsvoorzitter Roberta Metsola. 

Het plan was dat de Oekraïense president zou aanschuiven bij de Europese leiders, die donderdag en vrijdag in Brussel samenkomen voor de Europese top. Ook zou hij het Europees Parlement te woord staan. Het zou nog maar de tweede keer zijn, sinds het begin van de oorlog, dat hij Oekraïne zou verlaten. Zijn eerdere bezoek aan de VS bleef wel tot op het laatste moment geheim.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie