Waarom was het belangrijk? Omdat het contact tussen de Verenigde Staten en Europa uiterst moeizaam verloopt sinds Trump is herkozen. Hij weigert Ursula von der Leyen te ontmoeten. En ook de stafchef van de voorzitter van de Europese Commissie Bjoern Seibert, die speciaal naar Washington afreisde, slaagde er niet in om met de Amerikanen te praten. Trump is boos dat niet alleen Von der Leyen het goed kon vinden met zijn voorganger Joe Biden, maar ook over de goede relatie tussen stafchef Seibert en de adviseur van Biden, Jake Sullivan.
Meloni kan het van alle Europese leiders het best vinden met Trump. En dus reisde ze met een boodschappen tas vol met Europese wensen en gedachten af naar Amerika. “Ik denk dat het goed is om openhartig over elkaars behoeften te praten en elkaar tegemoet te komen. Als ik niet dacht dat hij een betrouwbare partner was, zou ik hier niet zijn.”Maar formeel kan de Italiaanse premier geen deal sluiten namens de Europese Unie, dat is de bevoegdheid van Brussel. Haar reis is meer een eerste poging om het gesprek op gang te brengen. Zo komt president Trump binnenkort naar Rome en dit paasweekeind is de vicepresident, die katholiek is, al in de heilige stad.
Is er hoop?
Er is sprake van een iets optimistischer gevoel. Europa heeft de tijd tot 14 juli. Voor die datum moet er een handelsakkoord zijn met de Verenigde Staten. De woorden van Trump bieden hoop, maar die kunnen volgende week weer anders zijn. Maar hij zei na afloop van de ontmoeting met Meloni: “Natuurlijk komt er een handelsakkoord. Ze (de EU) willen heel graag. Ik verwacht het volledig, maar het zal een eerlijke deal zijn.” Ook Meloni was optimistisch en in Brussel was er lichte opluchting. Bij de Europese Commissie bestond toch de vrees dat Italië vooral voor zichzelf zou gaan en overeenkomsten over de export van Italiaanse wijnen, auto’s en farmaceutische producten zou afsluiten.
Maar er wordt nog niet echt onderhandeld. Vanuit Brussel worden ideeën geopperd en ook rode lijnen aangegeven. Voorlopig mag er niet worden getornd aan bijvoorbeeld de strenge regels voor de import van landbouwproducten uit de Verenigde Staten, waar niet alleen meer pesticiden worden gebruikt maar ook genetisch gemodificeerd voedsel is toegestaan. En ook de regels voor digitale diensten, ik bedoel natuurlijk Facebook, Instagram. Whatsapp en X, worden vooralsnog niet veranderd. Wel komen er tot half juli geen boetes voor Amerikaanse techbedrijven die zich niet aan de Europese regels houden