Nederlandse zaken die in 2023 voor de Europese rechter komen

Niet alleen Brusselse Nieuwe maakt graag jaarvooruitzichten, ook het Europees Hof in Luxemburg is daar blijkbaar niet vies van. Volgens woordvoerder Stefaan van der Jeught zijn dit de “opmerkelijke” Nederlandse zaken waar het Hof in 2023 “wellicht” een uitspraak over doet.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

(Bron foto: iStock)

Het zijn net mensen: soms weten de Nederlandse rechters ook niet wat ze moeten aanvangen met de Europese regels. Maar dat is geen reden voor paniek: nationale rechters kunnen hun zaken in dat geval doorschuiven naar het Europees Hof. Die laat vervolgens weten hoe de nationale rechter de Europese wetgeving moet interpreteren.

MH17-ramp

Zo ging het ook toen RTL Nieuws naar de Raad van State stapte. Dat deed de nieuwszender toen het de overheidsdocumenten over de MH17-ramp slechts gedeeltelijk mocht inkijken. De Raad van State wist echter ook geen raad met de kwestie. Enerzijds is het recht op informatie een hoog goed binnen de EU. Anderzijds zijn er ook Europese regels die stellen dat overheden met “passende vertrouwelijkheid” moeten omgaan met onderzoeksinformatie van luchtvaartongevallen. 

“Wellicht” laat de Europese rechter in 2023 aan de Raad van State weten hoe dit met elkaar te verenigen. Als RTL Nieuws aan het langste einde trekt, zouden er dus wel eens wat nieuwe saillante details over de ramp boven water kunnen komen.

Privacy

Naast de Raad van State, kon de Europese rechter ook op een belletje rekenen van de Hoge Raad de Nederlanden. Dat is de hoogste rechterlijk instantie die uitspraken van andere Nederlandse rechters nietig kan verklaren. Zij probeert er nu achter te komen of de Nederlandse opsporingsdiensten buiten hun boekje zijn gegaan. 

De autoriteiten mogen verkeers- en locatiegegevens van burgers inkijken om “ernstig strafbare feiten” of “ernstige criminaliteit” te voorkomen. Wanneer daar geen sprake van is, overtreden de opsporingsdiensten simpelweg de privacyregels. Nu is het zo dat de Hoge Raad de Nederlanden nogal worstelt met de manier waarop ze ‘ernstig strafbare feiten’ en ‘ernstige criminaliteit’ moet interpreteren. Mogelijk wachten ze bij de opsporingsdiensten met geknepen billen af op het besluit van de Europese rechter, dat “wellicht” in 2023 komt.