Nederland zit hiermee ruim boven het Europese gemiddelde van 36 procent. Alleen de Finse jongeren doen het nipt beter dan Nederland. Finland staat al tijden bovenaan de lijst van weerbaarheid tegen desinformatie. Dat komt onder andere doordat mediawijsheid een belangrijk onderdeel is van het curriculum op scholen. Dat is ingevoerd uit angst voor desinformatie vanuit het buurland Rusland.
Van de Europese jongeren doen jongeren uit Cyprus, Bulgarije en Roemenië het het slechtst. Daar checkt slechts iets meer dan 1 op de 10 jongeren informatie op het internet.
Volwassenen scoren lager
Als Nederlandse volwassenen mee worden genomen in de cijfers, gaat het percentage wel flink omlaag. In totaal checkt 48 procent van de Nederlandse bevolking informatie die ze vinden op het internet. Een goede 12 procentpunt minder dan als je alleen naar jongeren kijkt. Als je de hele bevolking in ogenschouw neemt, staat Nederland toch wel ineens bovenaan de lijst. De Nederlandse bevolking checkt dus het meest van alle EU-burgers online informatie. Ierland volgt ons op de voet met 42 procent, terwijl Finland daalt tot onder de 40 procent.
De reden dat Nederland goed scoort, is omdat er op school veel les wordt gegeven over het controleren van informatie. Zo gaat de eerste les van mbomediawijsheid.nl over hoe je bronnen controleert, en biedt Beeld & Geluid een lespakket aan over desinformatie voor havo en vwo.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Digi & Data
De Nederlandse overheid is ook eind 2022 gekomen met een Rijksbrede strategie en een handreiking tegen desinformatie. Met de ‘Rijksbrede strategie’ zetten ze vooral in op voorlichting en het behoud van vrije media. In de handreiking stippelen ze uit hoe je kan reageren op desinformatie en welke juridische stappen gezet kunnen worden.
Top digitale vaardigheden
De Nederlandse jongeren scoren ook goed in Europa op het vlak van digitale vaardigheden. Vooral vrouwen scoren goed. Meer dan 90 procent van alle jonge vrouwen in Nederland heeft basis digitale vaardigheden. Dat houdt in dat je weet hoe sociale media werken en online nieuws kan lezen. Daarmee staan de Nederlandse jonge vrouwen in de top drie van Europa.
De Nederlandse jongemannen doen het wel beduidend minder goed dan de vrouwen. Die blijven halverwege de 80 procent steken en moeten het doen met plek vijf in de EU.
Praktisch overal in Europa doen de mannen het slechter dan vrouwen op het vlak van digitale vaardigheden. Alleen in Malta, Estland, Slowakije en Duitsland doen de mannen het beter, wat vaak maar een heel klein verschil is. Een verklaring waarom jonge vrouwen het beter doen, is omdat ze vaker en langer online zijn, specifiek op sociale media.