Nederland wil geen export WW: onderhandelingen muurvast

Nederland kan behoorlijk wat geld verliezen als een Europese wet gaat bepalen dat arbeidsmigranten hun WW-uitkering voor een half jaar mee terug naar huis kunnen nemen. Het kabinet wil dat niet, maar de onderhandelingen zitten muurvast.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland wil dat de Europese wet die het mogelijk maakt voor arbeidsmigranten om een Nederlandse werkeloosheidsuitkering zes maanden lang naar bijvoorbeeld Polen mee te nemen van tafel gaat en dat de Europese Commissie met een compleet nieuw plan komt. De discussie over de export WW zit al jaren muurvast. Zes jaar geleden al zorgde het voor opwinding in de Tweede Kamer.

“Dit tart je rechtvaardigheidsgevoel”, zei VVD-Kamerlid Dennis Wiersma toen over de wet. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer spraken zich er hard tegen uit. Volgens toenmalig minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees was er echter niets meer aan te doen. Een meerderheid van Europese lidstaten was voor de wet. Arbeidsmigranten kunnen hun uitkering al voor drie maanden meenemen naar het buitenland. De nieuwe wet zou die drie maanden verlengen tot zes maanden.

Wet is er nog niet

Inmiddels is er nog geen besluit genomen over de wet en spreekt het kabinet in periodieke updates aan de Tweede Kamer uit dat het zich inzet voor een pauze waarin de Europese Commissie de wet kan heroverwegen. Het kabinet lijkt alleen geen vooruitgang te boeken.

Nieuwsuur onthulde in 2019 dat minder dan één procent van de teruggekeerde Polen, die hun WW-uitkering mochten meenemen op voorwaarde dat ze in Polen snel weer werk zouden zoeken, ook daadwerkelijk aan de slag ging. De schade, als de wet doorgaat, zou voor Nederland mogelijk kunnen oplopen tot 32 miljoen euro per jaar.

“We proberen dit sinds 2016 tegen te gaan. Daarbij zijn we afhankelijk van de positie van andere EU-lidstaten en het Europees Parlement”, zegt een woordvoerder. Het standpunt van Nederland is daarin niet veranderd.

Nederlandse inzet

Op vragen over of en hoe het kabinet zich de afgelopen tijd ingezet heeft om de wet tegen te gaan geeft het ministerie geen antwoord. Er zou weinig gebeuren omdat ook de onderhandelingen in de EU stilliggen.

In updates aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat het samenwerking zoekt met een zo ruim mogelijke groep lidstaten om de wet tegen te werken. Maar ook met welke lidstaten het kabinet samenwerkt wil het ministerie niet kwijt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie