(Bron foto: iStock)
Het is een veel gehoord punt van kritiek dat het leven van de Brusselse bubbel iets weg heeft van het leven in een ivoren toren. Daarvan zijn de beleidsmakers zich ook zelf bewust. En dus vragen ze om de zoveel maanden via een enquête aan de gemiddelde Europeaan hoe het met hem gaat. Zie daar: de Eurobarometer. Deze nieuwe editie werd afgenomen tijdens de herfst van 2022.
Oekraïne
Deze editie stond natuurlijk helemaal in het teken van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan op de Europese Unie. Het goede nieuws is dat nog steeds zo’n driekwart van de Europeanen voorstander is van de steun aan Oekraïne. Verontrustend is dat Nederland met een percentage van 81 procent van de bevolking die zich zorgen maakt om de koopkrachtcrisis, bij de laagste van de EU scoort. Bij heel wat lidstaten gaat dit percentage richting de 100 procent. Enkel de Denen en de Zweden maken zich nog minder zorgen om de koopkrachtcrisis dan wij.
Bijna de helft van de Europeanen geeft dan ook aan dat hij door de koopkrachtcrisis zijn eigen levensstandaard achteruit zag gaan. Van de Europeanen geeft zelfs 9 procent aan dat hij moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen. In Nederland is dat maar 3 procent. Dat zie je ook terug in de manier waarop de Nederlander kijkt naar de maatregelen die de regering trof om de koopkrachtcrisis onder controle te krijgen. Bijna de helft van de Nederlanders is daar tevreden over. Slechts een derde van de Europeanen is tevreden over zijn eigen regering.
Dat Nederland relatief gespaard is gebleven van de koopkrachtcrisis, lijkt zich ook te vertalen in onze strijdlustigheid ten opzichte van Rusland. 64 procent van de Nederlanders gaf aan een “sterke voorstander” te zijn van de sancties tegen Rusland. In het geval van de Europeaan was dat slechts 31 procent.
De vertrouwde nummers
Ook de vertrouwde vragen, die de algemene mening over het Europese project willen achterhalen, passeerden weer de revue. Daarbij gaf 56 procent van de Nederlander aan een positief beeld te hebben van de EU. 30 procent keek ‘neutraal’ naar de EU. Ten opzichte van een half jaar geleden bleven die cijfers nagenoeg onveranderd.
Ook polste de Eurobarometer de Nederlanders omtrent hun verwachtingen van het Europees Parlement. Klimaatverandering, armoede, de toekomst van Europa, defensie en grenscontroles scoorden in respectievelijke volgorde het hoogst op het lijstje van dossiers waar het Parlement zich volgens de Nederlander mee bezig moet houden.