Nederland met drugs en bloemen in de Europese pers

3 min. leestijd

Deze week in de kranten van over de grens wordt Nederland volop besproken: het drugsbeleid en de terreur van cocaïnebendes, de uiterst-rechtse Éric Zemmour die zich mogelijk kandidaat stelt voor het Franse presidentschap en de kracht van de Nederlandse bloemensector.

Nederlands drugsbeleid onder de loep

Het Duitse weekblad Der Spiegel luidt het weekend in met een nummer dat de aandacht van Nederlanderse lezers zeker zal trekken. Op de voorkant staat een Nederlands kaasmeisje, nonchalant een joint in haar mond, een geweer in haar rechterhand, kogelgaten en zakjes coke in haar Goudse kaas. Der Spiegel somt op: kaas, coke en moordenaars, Nederland zinkt weg in de terreur van de cocaïnebendes. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Ook Die Zeit heeft het over Nederland en z’n drugsbeleid. De nieuwe Duitse centrum-linkse coalitie gaat mogelijk het bezit van cannabis legaliseren. De krant beantwoordt daar alle vragen over. De conclusie: tot nu toe is er geen land ter wereld dat cannabis heeft gelegaliseerd en waarvan je kunt zeggen dat het een voorbeeld voor anderen is. “Het voorbeeld van Nederland laat zien dat de legalisering van softdrugs ook heeft geleid tot een drastische uitbreiding van de harddrugsscene.”

Zemmour-fenomeen

De Franse krant Le Monde spreekt over het opmerkelijke “Zemmour-fenomeen”. Het gaat om de gedaanteverandering van een polemist tot “mogelijke kandidaat” voor het presidentschap bij de verkiezingen van volgend voorjaar. Zemmour heeft daarmee de belangstelling gewekt van zowel Nederlanders als Belgen, schrijft Le Monde.

In Le Figaro analyseert Geoffroy Lejeune, hoofdredacteur van het rechtse magazine Valeurs actuelles, de kansen van Zemmour. Volgens Lejeune is Zemmour een essayist, die zijn overwinning bouwt op de afwijzing van de traditionele partijen, de ademnood van Marine Le Pen en de lafheid van links.

Kracht van Nederlandse bloemen

De Nederlandse sierteeltsector wordt in El Pais besproken. Met verbazing wordt gekeken naar hoe snel de Nederlandse economie is hersteld van de coronacrisis. Daaruit volgt een mooie reportage over de kracht van de Nederlandse bloemensector. In maart 2020 moesten bloemisten nog hun bloemen vernietigen door te weinig vraag, maar nu bloeit de sector bijna weer als normaal. De grote bloemenveiling in Aalsmeer wordt weer druk bezocht, en is zelfs digitaal toegankelijk.

In het weekeinde geven wij u een bloemlezing van het Europese nieuws over Nederland: Hoe kijken de Spaanse kranten naar onze kabinetsformatie, hoe schrijft de Duitse pers over Rutte op de fiets en komt de Green Deal van Frans Timmermans ook in Polen onder de aandacht? In een minuut of 2 ben je niet langer een leek in het Europese nieuws over Nederland van deze week.