Nederland lapt EU-regels aan zijn laars

Twee tuchtprocedures. Eén keer dreigen met naar de rechter stappen en één keer ook daadwerkelijk naar de rechter stappen: dat is wat de Europese Commissie in petto heeft voor Nederland omdat het verschillende Europese wetten niet naleeft.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Je werkt bij de Europese Commissie en bedenkt een leuke Europese wet, maar een lidstaat weigert die uit te voeren. Wat doe je? Je opent een zogeheten ‘tuchtprocedure’.

Bij zo’n tuchtprocedure krijgt een lidstaat eerst twee maanden de tijd om uit te leggen waarom het de Europese regels niet uitvoert. Vindt de Commissie die uitleg onvoldoende, dan stuurt Brussel een dwingend verzoek met eisen. Om die in te willigen krijgt de lidstaat nog eens twee maanden de tijd. Als de Commissie dan nogmaals bot vangt, stapt ze naar de Europese rechter met een mogelijke boete tot gevolg. 

Overheidsinformatie

In negentig procent van de gevallen komt het echter niet zover en weten de lidstaten en de Commissie onderling de lieve vrede te bewaren. Maar Nederland wordt nu wel op het matje geroepen: de Commissie daagt ons land voor de Europese rechter omdat het de nieuwe EU-wetten over het vrijgeven van overheidsinformatie maar niet invoert. Bijna anderhalf jaar geleden is de deadline daarvoor al verstreken.

Het kabinet liet twee weken geleden weten dat het voor de zomer nog een wetsvoorstel voor de invoering van deze ‘Open Data-richtlijn’ naar de Tweede Kamer stuurt. Zo zou een eventuele boete nog vermeden kunnen worden. Door de coronacrisis en een gebrek aan handen zou het kabinet de Open Data-richtlijn uit het oog verloren zijn.

Energiezuinige gebouwen

Mogelijk krijgt Nederland over twee maanden nog een tweede Europese rechtszaak aan zijn broek. De Europese Commissie liet deze week weten dat Nederland een laatste kans krijgt om de zogeheten ‘Gebouwen-richtlijn’ over de energieprestaties van gebouwen volledig uit te voeren. Dat is een pakket met Europese regels om gebouwen geleidelijk aan energiezuiniger te maken. De deadline hiervoor verviel al in maart 2020. 

Taaltests

De Europese Commissie is het ook niet eens met een Nederlandse verplichting voor gezondheidswerkers om een specifieke taaltest, die niet-gerelateerde vaardigheidstests omvatte, af te leggen. Volgens Brussel gaat dat in tegen het vrije verkeer van diensten binnen de EU. Hiervoor start de Commissie een tuchtprocedure tegen Nederland. 

Banden

Hetzelfde geldt voor een Europese regel die bandenproducenten verplicht meer informatie vrij te geven over de kwaliteit en duurzaamheid van hun banden. Daar heeft Nederland het nagelaten om sancties op te leggen aan producenten die dat niet doen.